číslo 20
vychází 3. 5. 2004

Zpět na obsah         

Tipy Čro


Středa 12. 5. 2004 Český rozhlas 2 - PRAHA - 22.15 hodin

Spirituál bílého muže aneb Dvořák v Americe

Když americký astronaut Neil Armstrong sestoupil 20. července roku 1969 z lunárního modulu Eagle na povrch Měsíce a ohlásil onu slavnou větu o malém krůčku pro člověka a velkém skoku pro lidstvo, pustil si z kazety na propašovaném magnetofonu do skafandru Novosvětskou symfonii. V tu chvíli jako by Antonín Dvořák stál na Měsíci s ním. Byl prvním skladatelem, jehož muzika se hrála na jiném vesmírném tělese než je planeta Země.

Sedmdesát sedm let předtím, v roce, kdy se vzpomínalo 400. výročí přistání Kryštofa Kolumba v Americe, dorazil k Novému světu muž, který ze všeho nejvíc připomínal venkovského strejdu. Měl buřinku naraženou do očí, v jedné ruce nesl bibli, ve druhé klec s drozdem Pepíkem. Jmenoval se Antonín Dvořák a do Ameriky přijel, aby jako ředitel Národní konservatoře v New Yorku vychoval první hudební autory Nového světa.

Zdeněk Mahler spojil dohromady neoddiskutovatelná fakta (i když četná z nich nepříliš známá, zapomenutá či zcela nově objevená) a utkal z nich příběh, do něhož vstupuje Joseph. K. Kovarik alias Josef Kovařík, který Antonína Dvořáka po Americe provází, je svědkem jeho triumfů i chvílí deprese a stojí u jeho cesty do městečka českých přistěhovalců jménem Spillville ve státě Iowa. V naší literatuře je tento žánr zatím popelkou (říká se mu faction, což je v angličtině spojení faktu a fikce). Od středy 12. května každý den večer vysílá Český rozhlasu 2 kompozici o 15 dílech, inspirovanou Spirituálem bílého muže aneb Dvořákem v Americe od dr. Zdeňka Mahlera. V režii Petra Dufka účinkují Igor Bareš, Zuzana Slavíková, Zdeněk Junák a Michal Bumbálek, připravil Josef Veselý.

(jv)