číslo 19
vychází 26. 4. 2004

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


ZÁPISNÍK ZAHRANIČNÍCH ZPRAVODAJŮ

Český rozhlas 1 - Radiožurnál; sobota - premiéra 13.05, repríza ve 22.10

Vážený pane Dvořáku,

zdravím z Nového Yorku. Hodně jsme na Vás v uplynulých dnech myslili. V Carnegie Hall vystoupila 22. března na počest Vašeho amerického působení Česká filharmonie a pro celý orchestr to byl velký svátek. Filharmonici vybrali na ten večer tři Slovanské tance, pak zazněl Váš klavírní koncert a nakonec se oživila sto desetiletá paměť těchto zdí při provedení Novosvětské. Určitě chováte ještě v živé paměti první provedení Novosvětské v Carnegie Hall v zimě roku 1893. Během tří březnových neděl s ní teď Česká filharmonie projela velkou část východního pobřeží a všude lidé vstávali, tleskali a křičeli bravo, jako tehdy při premiéře. Profesor Riedlebauch si americké publikum nemohl vynachválit.

Ze třinácti koncertů se jich sedm odehrálo v teple na Floridě. Povídal jsem si o tom s první hobojistkou Janou Brožkovou, bývalou dlouholetou hráčkou SOČRu, a svěřila se mi, že si na jihu také trochu odpočinuli. Když ale přijeli do mrazivého New Yorku, potkal jsem koncertního mistra Miroslava Vilímce a viděl jsem, že chytl pořádnou rýmu. Vždyť víte, jaká tu dovede být ještě teď větrná zima. Ještě že má více než stočlenný soubor s sebou na cestách střídače, kteří za nemocné zaskočí, a také českého lékaře.

Už jsem se trochu rozepsal o hobojistce, ale kdybyste teprve viděl půvabné mladé houslistky, to by Vám mistře Dvořáku oči přecházely. Kdepak, tytam jsou doby, kdy patřil celý orchestr jen prošedivělým pánům ve fracích. Také pan ředitel roztál, když přišla řeč na potěšitelné zastoupení muzikantek.

Možná by Vás pane Dvořáku zlobilo, že Humoresku mají lidé jako vyzvánění v mobilních telefonech. Ale doba se změnila, vy jste se sem plavil parníkem, filharmonici do Ameriky přiletěli se čtyřmi a půl tunami nástrojů a vybavení v bednách letadlem. Vy byste určitě přijel z Charlestonu vlakem, oni měli k dispozici tři autobusy. Přes všechny vymoženosti je i dnes takové turné únavné, ještě, že už je nikdo nenutí být na cestách tři měsíce v kuse, jak tomu bylo dříve.

Vážený pane Dvořáku, doma jsme nyní zahlcováni americkými uměleckými vlivy, a tak je velmi příjemné sednout si na chvíli v té slavné Carnegie Hall, poslouchat Novosvětskou a se zadostiučením se dívat na Američany, jak v těch osobitě českých tónech vidí svou první národní hudbu, kterou jste složil v době, kdy jsme ještě my ovlivňovali Ameriku.

S veškerou úctou Váš obdivovatel

MIROSLAV KONVALINA