číslo 18
vychází 19. 4. 2004

Zpět na obsah         

Názory, komentáře


TELEVIZNÍ GLOSÁŘ

Labyrint televizí

Zdá se, že českými televizemi začaly kolovat nejen notoricky známé filmy (Tři oříšky pro Popelku), ale už i zábavné pořady či jejich formáty. Pomineme-li levnou kopii soutěže Chcete být milionářem, jíž pod názvem Kvíz show vysílá Prima, máme zde nejnovější případ televizního přelévání - Svatbu roku. Tu nabídla na sobotní večer Česká televize a moderovali ji novo-primově rozjaření Lucie Koňaříková a Martin Dejdar.

Kdo asi tuto zbytečnou akci, určenou patrně jen pro potěchu sponzorů, bude vysílat příště? Třeba si páni ředitelé střihnou. A třeba autoři vymyslí ještě vypečenější soutěžní úkol než bylo letošní přebalování půlročních miminek zcela nezkušenými ženichy. Maminky nebohých nemluvňat může kromě faktu, že možná zrovna jejich potomek nepatřil k těm, kteří vyděšeně plakali, hřát nějaký ten honorář. Sponzoři bývají štědří...

Že by se to miminkům nemuselo líbit? Kdo by se jich ptal? Mohou mluvit? Nemohou! To je jako s tím pánem, co spadl ze skály a zásah na jeho záchranu náhodou natočil štáb televize, a to přímo České televize. Jestlipak se ho někdo zeptal, zda chce být hvězdou hlavní zpravodajské relace? Jsou zkrátka chvíle, kdy divák nevěřícně zírá do levého horního rohu obrazovky, jaké že logo v něm právě září. Česká televize váhavě zkouší, jaké je to být - ehm - komerční, Prima sází na českou klasiku včetně původního seriálu a Nova poznává, že dávnější hity už netáhnou tak, jak si slibovala.

Tváře plynule prosakují z jedné chlebodárkyně do druhé a možná se dožijeme dne, kdy nerozeznáme obrýlenou hloupou prosťačku Lenku Plačkovou (nyní Nova) od obrýleného hloupého prosťáčka Pavla Lišky (nyní ČT). Fakt, že sbírka Pomozte dětem přinesla potřebným tolik milionů korun, však může znamenat jistou naději i pro příznivce veřejnoprávní tváře České televize: stalo se tak navzdory tomu, že na Nově se právě rodila nová Superstar a na Primě louskala své kouzelné oříšky Popelka.

JANA CIMBUROVÁ