číslo 17
vychází 12. 4. 2004

Zpět na obsah         

Tipy Čro


Sobota 24. 4. 2004 Český rozhlas 3 - VLTAVA - 16.30 hodin

Hudba radosti

W. A. MozartJaro je tady a nabízí nám příjemnou pohodu a s ní i dobrou náladu. A tak jsme se v našem pravidelném sobotním koncertě rozhodli pro skladby, jež září příjemným optimismem a radostí. Zdálo by se, že v tvorbě 20. století bude náš úkol obtížnější. Autor řady významných děl často i závažného společenského dopadu jako například Liturgická symfonie či celovečerní oratorium Jana z Arku na hranici Arthur Honegger nás v tomto smyslu potěší dílkem, jež má radost přímo ve svém názvu. Zpěv radosti nemá příliš mnoho nahrávek. Jedna však byla pořízena v šedesátých letech právě u nás. S Českou filharmonií ji tehdy natočil mladý Serge Baudo.

S hudbou W. A. Mozarta se přeneseme na jeden z dávných pražských koncertů, na němž jsme přivítali dvě osobnosti, jež se kdysi u našeho publika těšily velké popularitě - světoznámého klavíristu ze sousedního Rakouska Paula Baduru-Skodu a vynikajícího amerického černošského dirigenta Deana Dixona. Oba dva umělci byli kdysi častými hosty Pražských jar. Oba u nás také nahrávali pro Supraphon. Uváděný Mozartův Klavírní koncert C dur patří ve svém žánru k velmi oblíbeným zvláště díky pomalé 2. větě, jež se stala už před lety velkým evergreenem, nejednou také v oblasti populární hudby.

Symfonie č. 1 Roberta Schumanna zvaná Jarní nás pozdraví začátkem přímo slavnostním. Jak by ne? Vždyť toto roční období je symbolem nového zrození - v přírodě i v životě člověka. Schumanna uslyšíme ve stylovém pojetí Staatskapelle Dresden a světoznámého dirigenta Wolfganga Sawallisc.