číslo 17
vychází 12. 4. 2004

Zpět na obsah         

Tipy Čro


Středa 21. 4. 2004 Český rozhlas 2 - PRAHA - 21.30 hodin

Rozhlasová akademie třetího věku

Z úvodního slova prof. Marie Königové k semináři z kreativity vyjímáme: Přístup mužů a žen ke kreativitě je rozličný. Ženský pohled je charakteristický širším obzorem. Muži jsou spíše specialisté. Kreativní přístup žen je charakterizován lepším porozuměním celku, ale menší hloubkou řešení dílčích problémů. Rozdílná je také hloubka emocionálního prožitku.

Mužské a ženské vidění světa je v životě nezastupitelné, vzájemně se doplňuje. Ve světě jsme jeden za druhého zodpovědní. Ale každá žena má ve svém mozku maskulinní prvky a každý muž prvky femininní čili ženské a není to žádná nepřirozená věc. Když tvoříme, dáváme vzniknout něčemu novému, dáváme něčemu život, dáváme vzniknout novým myšlenkám, lásce i humoru, ale dáváme také impulsy druhým, aby prožívali plný život, aby se zbavili obav a strachů.

Ale nezáleží jenom na tom, zda jsme muž či žena, ale také na tom, v jaké rodině a za jakých podmínek jsme vyrůstali. Velký vliv má na celý život a tím i na naši tvořivost, zda jsme byli jedináčky nebo druhorozenými dětmi, či tzv. benjamínky. Záleží také na tom, jaké požadavky na nás kladli rodiče, co se od nás očekávalo.

Domácí cvičení: Jaké tvůrčí cíle jste si kladli dřív a jaké nyní?

(df)