číslo 17
vychází 12. 4. 2004

Zpět na obsah         

Televize
a film


TV TIPY

Pondělí 19. 4. 2004 NOVA - 21.00 hodin

Instinkt

Za přísných bezpečnostních opatření je z Afriky do USA dopraven vědec Ethan Powell. Na letišti se mu podaří uniknout, ale zastaví se, když zahlédne v hale svou ženu a dospělou dceru. Psychiatr Theo Caulder získá možnost Powella vyšetřit, což by mu mohlo pomoci v kariéře. Uznávaný antropolog zmizel před několika lety v džungli, kde žil mezi gorilami. Při obraně goril napadených lovci dva lovce zabil a tři další zranil. Při první schůzce odmítá Powell s psychiatrem komunikovat a krátce nato se porve s vězněm Blutem, kterého málem zabije. Důvodem byla karta, které rozdává cynický bachař Dacks. Ten kdo dostane eso, má totiž nárok na vycházku na vězeňském dvoře. A Bluto chtěl eso, které Dacks podstrčil Powellovi. Psychiatr navštíví Powellovu dceru, a přesvědčí ji, aby s ním spolupracovala. Dosáhne toho, že Powell konečně promluví a vypráví svůj příběh.

Režie Jon Turteltaub. Hrají Anthony Hopkins, Cuba Gooding Jr., Donald Sutherland, Maura Tierney a další.


Úterý 20. 4. 2004 PRIMA - 21.00 hodin

Když nastane soumrak rodinného štěstí

Scenáristka Markéta Zinnerová se nejnověji podílela na filmu Bolero, inspirována skutečným případem znásilněné a posléze i zavražděné dívky. Převážná část ohlasů však vytkla nedostatky právě v literární přípravě - chaoticky vystavěný syžet, špatně napsané rozmluvy, chabé rozkreslení jednotlivých postav i událostí. Asi to není náhoda: už Juraj Herz, když před bezmála třiceti lety chystal Den pro mou lásku rovněž podle Zinnerové, shledal její předlohu taktéž nevyhovující. Vzpomíná, že u projektu, který přijal jen kvůli jeho apolitičnosti, "...byl tak mizerný scénář, že jsem ho musel zcela předělat."

Pokud se blíže zahledíme na Bolero i Den pro mou lásku, všimneme si jednoho společného rysu: Zinnerová se nechává unášet vyhrocenou tragickou událostí, která drtí nejen zúčastněné, ale nepochybně i ji samotnou, protože ji nedokáže s přiměřeným odstupem vystavět. V Boleru je to chladnokrevný zločin, v Herzově snímku takříkajíc zásah shůry. Do dosud bezstarostného, snad až poněkud bohémského žití mladé rodiny zasáhne krutá zvěst - milovaná dcerka onemocní zákeřnou chorobou a rodiče čeká obtížný úkol, aby se s tragickými následky vyrovnali.

Marta Vančurová zvládla dobře obtížnou roliHerzovi se skutečně podařilo vyprávění zbavit jakýchkoli politických stigmat, hrdinové si žijí jakoby navzdory době, uzavírajíce se do svého soukromí, do svých radostí i strastí. Velice věrohodný je režisér i v líčení prostředí, v nichž se protagonisté pohybují, kde bydlí - ve starém domě si vynalézavě zařídili půdní nástavbu. Všimneme si až téměř karnevalového veselí, když i s kamarády podnikají bezmála happeningové akce, smyslem pro nenápadné postižení všední tváře velkoměsta (podíl kameramana Jiřího Macháně na lyrizaci obrazu je nesporný, i když výsledek rozhodně nedosahuje oné básnivé prozářenosti jako třeba Herzova renoirovská idyla Sladké hry minulého léta). Film upoutal na svou dobu odvážnou, byť něžně natočenou milostnou scénou.

V režisérově tvorbě znamená tento film určitý předěl. Po morbidních, i když výtvarně vytříbených chmurnostech, které ovládaly Spalovače mrtvol, Petrolejové lampy i Morgianu, přitakává obyčejným osudům, běžným lidem, kteří někdy potřebují více času, aby se vyrovnaly s nenadálou psychickou zátěží. A nutno velice ocenit, že nikde Herz neupadá do osidel sentimentu, ani na okamžik nezableskne příměs melodramatu, zcela běžného v německých i amerických verzích takové látky. Emocionální střízlivost, která neopouští ani citově nejvyhrocenější výjevy, patří určitě k velkým přednostem.

Do náročných ústředních partů obsadil Martu Vančurovou a Vlastimila Harapese, předního tanečníka baletního souboru Národního divadla, důležité dětské role se s příkladnou bezprostředností zhostila Sylva Kamenická. Vedlejší úlohy svěřil osvědčeným hereckým veličinám, např. Jiřině Šejbalové či Daně Medřické. Všichni se zasloužili o výslednou přesvědčivost, zvláště Harapes dospěl ke zcela civilní studii mladého muže, jenž po určitou dobu bolestně tápe, neschopen zvládat zmatky ve svém nitru. Je zajímavé, že Vančurová s Harapesem vytvořili rodičovskou dvojici i v Boleru.

Den pro mou lásku byl přijat vlídně, třebaže dnes mu lze snadno lát, že všemožně uniká z dobové reality, jejíž tvář ovšem nemohl postihnout v pravdivějších proporcích. Podle kolektivní Panoramy českého filmu se přesto "zařadil mezi nejúspěšnější filmy druhé poloviny 70. let." Jen někdejšího komentátora Lidových novin Andreje Stankoviče pohoršovalo, že "televize budou uvádět do omrzení film, který byl neúnosným kompromisem a uměleckou prohrou." Jenže jak bychom pak měli označit tituly, které postrádajíce Herzovu výrazovou uměřenost se ideologickým požadavkům oněch úhorovitých časů podřídily zcela bezostyšně...

JAN JAROŠ


Středa 21. 4. 2004 ČT 1 - 20.55 hodin

Banánové rybičky

Dnešní Banánové rybičky začíná jejich protagonistka Halina Pawlowská přibližně takto: "Jednou, když bylo v létě velmi teplo, instaloval můj tatínek na chalupě velký venkovní teploměr. Od rána hlásil celé rodině: "Už je zase dvacet osm stupňů! Je to možný, už je zase třicet!?" Takhle vyřvával celý den, až to má matka nevydržela řekla: "Prosím tě, jdi už s tím teploměrem do..." Pokud chcete vědět, kam se měl moderátorčin otec odebrat, a jak svou situaci nakonec vyřešil, a pokud vás třeba zajímá jací kanadští podivíni okouzlili herce Pavla Kříže, či jak dcera jeho kolegyně Zlaty Adamovské chovala hlemýždě a co z toho pošlo, stačí se podívat na 211. vydání talk show Banánové rybičky. Na ty Banánové rybičky, ve kterých bude řeč především o tom, "jak využít rozmary"


Čtvrtek 22. 4. 2004 ČT 2 - 21.45 hodin

Kde jsou hranici normálnosti

Z Islandu nevídáme mnoho děl, takže už samotný původ by mohl být dobrým doporučením Fridrikssonova filmu Andělé všehomíra, kdyby ovšem nevynikal i dalšími hodnotami, pro něž určitě stojí za pozornost. Režisér se soustředí na téma v poslední době docela časté: všímá si postavení psychicky nemocného v rodině a potažmo též ve společnosti. Hrdina vyprávění Páll, přesvědčivě ztvárněný Ingvarem E. Sigurdssonem, trpí nezvladatelnými výbuchy zuřivosti (zejména když se mu odporuje) a s diagnózou schizofrenie pak pendluje mezi léčebnou a rodinou. Svou situaci si uvědomuje, neschopen však cokoli na ní změnit.

Film provází jeho vnitřní komentář, v daném kontextu ovšem iracionální, neboť je vlastně vyprávěn někým, kdo již nežije. Tento postup není nijak novátorský, už před půlstoletím jej použil Billy Wilder v Sunset Boulevardu. Pállovy úvahy však často znějí dosti vyumělkovaně: jednak prozrazují značné vědomostní zázemí, jednak čerpají z dosti otřepaných příměrů (viz třeba tvrzení, že i Ježíš Kristus by byl zavřen do blázince, kdyby se dnes objevil).

Zvýrazněnou tragiku Pállova osudu umocňuje rámující matčin sen o čtyřech koních běžících po mořském břehu, z nichž jeden padne. Režisér se dokonce odváží do vyprávění vložit výjevy, které převažující baladičnost mají odlehčit - např. hrdinovu výpravu do přepychové restaurace bez koruny v kapse. Jenže výsledek nakonec nevypovídá ani o chorobě samé, ani o poměrech v ústavu, ani o obtížném rodinném soužití s postiženým. Převládající melancholie jen kryje melodramaticky dojímavé pojednání námětu, který rozhodně není tuctový.

(jš)


Pátek 23. 4. 2004 ČT 1 - 16.05 hodin

Oliver Beene I (1/10)

Píše se rok 1962, a svět jedenáctiletého Olivera Beenea je plný nezvyklého chaosu. Každý den SI uvědomuje, že jeho rodina se nějak vymyká z "obyčejného normálu". Otec, zubař pravidelně kontroluje doma všem zuby a nesnáší, aby jen pomysleli na návštěvu konkurenční zubařské ordinace. Matka dělá zase všechno jen proto, aby její domácnost byla naplněna štěstím. Občas se jí to prostě nedaří. Rodinku Beeneových doplňuje bratr Ted, sportovní fanatik, který nikdy není bez svého věčně zapnutého tranzistorového rádia. Udělat život přece jen poněkud snesitelnějším, pomáhají Oliverovi jeho přátelé ze školy.


Sobota 24. 4. 2004 ČT 1 - 23.40 hodin

Spoluvina

Cameron Colley je reportérem skotského listu Caledonian a je znám svými levicovými a radikálními názory. Pravda, již dávno není tak nesmiřitelný jako v dobách svého bouřlivého mládí, léta přece jen vykonala své, nicméně konformní pragmatik se z něho ještě nestal. Snad právě proto si jej vybral ten tajemný neznámý, kontaktující jej občas po telefonu s kusými, zpočátku nepříliš jasnými informacemi. Společné mají jen jedno: smrt, ošklivou smrt. Ale kdo jsou oběti? Proč museli zemřít? A co je spojuje? Čím dál víc je Cameron vtahován do sítě zločinu a trestu, vražedné sítě, z níž možná není úniku...


Neděle 25. 4. 2004 ČT 1 - 20.00 hodin

Jak se sžít s násilím?

Česká televize opakuje starší díly ze stále natáčeného cyklu o obětech násilí kolem nás - posléze k nim přiřadí nejnovější položky. Jsou to příběhy někdy pravda trochu spekulativní, ne zcela domyšlené, avšak reagující na aktuální téma: stále přibývá lidí, kterým střet s násilím, ať již se stali jeho obětí nebo pouhým svědkem, rozvrátil dosavadní jistoty, změnil celý život. Nejtrýznivější přitom není samotný děsivý zážitek, často překrývaný šokem, ale pozdější problém, shrnutelný do jediné otázky - jak se s tím vyrovnat? Ponížení a pocit bezmoci, někdy i vážné psychické poruchy totiž oběť pronásledují a neřešeny narůstají do olbřímích rozměrů, i kdyby prvotní impuls byl zdánlivě banální.

Toto vše tanulo jistě na mysli scenáristovi Miroslavu Sovjákovi, když splétal příběh Přepadení. Hrdinkou vyprávění zestárlá, z přidrzlých žáků stále vynervovanější učitelka (v citlivém ztvárnění Ivy Janžurové, jako vždy disponující širokým hlasovým rejstříkem, ale dominující zejména v detailních záběrech, kdy postihuje i nejjemnější změny psychického rozpoložení), kterou v anonymním prostředí panelákových sídlišť kdosi přepadne a ukradne jí kabelku i s penězi a doklady. Když pachatele náhodně pozná (bydlí v téže budově!), naráží na jeho bezbřehý cynismus, na agresivitu, na výsměšné výhrůžky, na překrucování a výmysly. A není nikoho, kdo by mohl pomoci, protože proti sobě stojí dvě protichůdná tvrzení...

Iva Janžurová (na snímku s Jiřím Kodetem) vystihla, jak bezmocně se cítí oběť násilíDosavadní dokumentarista Petr Slavík Přepadením debutoval v hraném filmu a pak se pravidelně ujímal režie všech následných epizod, které v příštích týdnech spatříme. Vyprávění oživil přesným zasazením do zdevastovaného prostředí potemnělých průchodů, lhostejně se míjejících lidí, do nekonečné směsi pazvuků rozeznívajících se v nekonečných panelákovitých slujích. Pro zvěrohodnění příběhu učinil maximum - včetně nečekaně cílevědomého vedení jistě zkušených herců, snad jen u cynického násilníka (Vladimír Dlouhý) zdůrazňuje ve zbytečně okázalých gestech jeho nebetyčnou zvrácenost, která nezná soucit. Problém totiž spočívá v tom, že častěji než psychopati útočí úplně normální lidé, avšak lhostejní a cyničtí, zbavení zábran i soucitu. Režisér snad ne vždy uhlídal stylovou jednotu vyprávění (zvláště v herecké rovině, ale také v rozvíjení některých pobočných motivů), ovšem zaujatost látkou je nesporná. Příští části o tom znovu přesvědčí.

JAN JAROŠ