číslo 17
vychází 12. 4. 2004

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


POEZIE V ROZHLASE

Český rozhlas 3 - Vltava, 24. dubna, 22.45 hodin

Hluk času

"V hloubi básní bývají ukryty významy, které sám autor ani po několikanásobném čtení vědomě nezachytí. Přesto mu všechny zcela náleží - vždyť vznikly z jeho těla a ducha. Z toho plyne, že v básnické tvorbě je velmi mnoho míst temných a tajemných." - Takto formuluje v předmluvě ke své básnické antologii s neatraktivním názvem Vlastní výběr jeden ze svých názorů na básnictví Španěl Francisco Brines, dnes již sedmdesátník, příslušník "generace padesátých let". Nepatřil však výslovně k žádnému směru či kroužku - nelze ho přiřadit například ke slavné "barcelonské škole", v níž vynikli předčasně zemřelí Jaime Gil de Biedma a Carlos Barral, a mnoho společného nemá ani s ostatními tvůrci z desítky nejcitovanějších. Jestliže Brinese nezajímají sociální či přímo politická témata, která občas pronikala do tvorby členů "barcelonské školy", je s většinou své generace zajedno v důrazu na prožitky dospívání a mládí.

V Brinesově tvorbě se vedle tématu existenciální úzkosti nejčastěji objevuje láska, vlastně tradiční dvojice - láska a smrt. V úvahách o své tvorbě a o básnictví vůbec praví například: "Přestože mé první básně byly silně průměrné, poskytly mi magickou zkušenost - myslím, že srovnatelnou pouze se sexuálním vybitím těla, pokud by objev tak rafinované rozkoše byl s sebou přinesl i stvoření vytoužené bytosti." Chlapec nad bílým papírem zažíval "nikdy předtím nepoznanou rozkoš" a měl pocit, že je "zároveň žíznícím i pramenem".

Ve své několikrát reeditované "vlastní antologii" se Brines představuje čtenáři též jako brilantní esejista, konkrétními údaji o svém životě však šetří. Musíme se tedy spokojit s tím, že se narodil roku 1932 ve valencijské Olivě, studoval práva a později i filozofii. Dva roky působil jako lektor na univerzitě v Oxfordu. V osmadvaceti - roku 1960 - vydal prvotinu Řeřavé uhlíky, v pětapadesáti měl vydáno šest sbírek básní, z nichž vytvořil výbor Hluk času. Žije střídavě ve Valencii a v Madridu.

Francisco Brines je básník meditativní, jako vystudovaného filozofa i historika ho zajímá lidský čas v individuálních i dějinných proměnách, dále Středozemí jako kolébka civilizace antické i moderní a lidský úděl tváří v tvář lásce a zmaru. S jeho poezií se můžete setkat v pravidelném rozhlasovém cyklu Svět poezie.

MILOSLAV ULIČNÝ