číslo 15
vychází 29. 3. 2004

Zpět na obsah         

Názory, komentáře


TELEVIZNÍ GLOSÁŘ

Osidla sledovanosti

Poslední dobou se to v našich televizích přímo hemží náhlými programovými změnami. Jen pohnutky k nim se jaksi liší. Zatímco ČT veřejnoprávně reaguje na úmrtí významných osobností (v případě Karla Kachyni neváhala vyměnit rodinnou komedii v hlavním večerním čase za režisérův snímek Kráva), Nova se v panické hrůze před zmenšujícími se dílky druhdy bohatého koláče uchyluje ke kouskům takřka kaskadérským. Programové oddělení zmíněné komerční stanice totiž zjistilo, že bondovky, jejichž sáhodlouhou řadu přichystalo do vysílání, už diváky příliš nezajímají. Mezi námi - není divu.

V době mobilních telefonů s vestavěnými fotoaparáty a jiných zázraků techniky mohou agenti 007 zaujmout už snad jen šarmem a odvahou. Propad sledovanosti ovšem musel být propastný, když se vedení Novy rozhodlo k tak radikálnímu řezu, jakým je změna programu po korektuře všech programových týdeníků. Sérii rozvláčných, vyšumělých bondovek nahradila série katastrofických filmů. Ty, zdá se, nikdy nezklamou, tak jako brutální záběry v televizním zpravodajství. Je zřejmě úlevné sledovat, jak někomu hrozí katastrofa, pár sympatických hrdinů se ocitá v bezprostředním ohrožení, jeden či dva zemřou, ale nakonec vše dobře dopadne, děti a "zviřátka" (je jen náhoda, že zpravodajství Novy má podobnou strukturu?) jsou zachráněny. Pro mnohé diváky jde zajisté o kompenzaci reálných příběhů, které už tak vesele nedopadají - třeba madridské atentáty.

Chtějí vidět drama se šťastným koncem, neutěší je už ani známý bavič Martin Dejdar se svou úsměvnou soutěží. Pryč s ním! Kdo ho nahradí a jakou formu bude mít pořad? Možná by ale Nova mohla ušetřit. Do úspěšného výše uvedeného vzorce totiž přesně zapadá soutěž Česko hledá superstar. Desítky malých dramat, desítky mladých naivů zdeptaných partou protřelých hitmakerů ...a konec bude naprosto neotřesitelně šťastný. Aspoň pro jednoho z aktérů. Nač tedy experimentovat?

RENATA JAROŠOVÁ