číslo 13
vychází 15. 3. 2004

Zpět na obsah         

Tipy Čro


Neděle 28. 3. 2004 Český rozhlas 2 - PRAHA - 8.04
Repríza 1. dubna v 14.30 hodin

TOULKY ČESKOU MINULOSTÍ - 457

Každý pak život svou kapitolu poslední

Poslední bydliště Jana Amose se nacházelo na Prinsengrachtu neboli Princově kanále. Tady 2. listopadu 1670 nadiktoval svůj poslední dopis. Je vidět, že skutečně diktoval (psal jeho syn Daniel), rukopis je úhledný, čitelný bez problémů i po víc než třech stovkách let. Dopis byl určen Mikuláši Drabíkovi. Právě tomu, který ho stál tolik starostí a jehož činnost považovat mnohokrát za trest za své viny. Poslal mu do slovenské Lednice poslední podporu ("dvacet šest pokroutek žlutých", tedy dukátů), a dopis nakonec podepsal vlastní ztěžklou rukou. Za dva týdny nato Jan Amos zemřel.

"Kmotře milý! Těžce nesu, že před Vámi utajili, když o nenadálé smrti milého bratra Junia ke mně psali." (Bratr Samuel Junius byl bratrský kazatel, původem ze Slavkova, doprovázel Komenského do Amsterdamu, nakonec působil na Slovensku.) "Kteréž psaní došlo mne toho dne, když jsem jako umíral, od kvartány tak utrápen byv, že k životu naděje nepozůstávala." (Kvartána zřejmě trápila Komenského často - byla to malarická horečka, která nastupovala každý čtvrtý den, proto: "kvartána.") "Ale smiloval se Bůh a naději k životu zase mi navrátil, ačkoli nemoci své jsem nepozbyl. Abych Vás pak déle nedržel, vypravuji posla Hyráma k Vám nejprve do Lednice, aby Vám pomůcku Vaši donesl, totiž půlroční díl, pětadvacet pokroutek žlutých, a jednu od kněze Williamse z Anglie, jehož Bůh vzbudil. Pán Bůh požehnej, aby mouka v kbelci a olej v nádobce neustávaly, dokud déšť požehnání nepřijde. Modlete se za mne, jako i já za Vás."

Jan Amos zemřel, ale - měl děti. Jenomže řadu z nich nepotkal zrovna šťastný osud. V prvním manželství měl dva syny, ti však zemřeli společně s matkou v době epidemie. Ve druhém manželství se mu narodily tři dcery a pak ještě benjamínek Daniel. Třetí manželství zůstalo bezdětné. Zachovat rod bylo souzeno pouze druhé dceři Alžbětě. Provdala se za otcova nejbližšího spolupracovníka Petra Figula-Jablonského. Těm se narodili čtyři synové a dcera (tedy pět Komenského vnoučat). Rod se dále větvil, ale pouze skrze druhého z vnuků - ten se jmenoval Samuel Amos Figulus. Řada potomků pokračovala až k paní Gretě Viktorii Figulusové, narozené v roce 1912. S Komenským jí pojilo příbuzenství v devátém kolenu. Byla učitelka a těsně před 2. světovou válkou se provdala za architekta a malíře Ferdinanda Kallika. V roce 1947 se Kallikovi vystěhovali z Prahy do jižní Afriky, později do Spojených států. Jestli a kde paní Kalliková žije, to už se nám zjistit nepodařilo, víme jen, že dlouhá léta bylo jejím domovem městečko Glensdale poblíž Los Angeles v Kalifornii, že se jí narodily děti Jan a Jarmila a že v dnešním glendalském telefonním seznamu je Jan F. Kallik uveden a kromě něj zde žije ještě dalších pět Kalliků. Je pravděpodobné, že mezi nimi mohou být Komenského praprapra... vnuci z 11. generace.

JOSEF VESELÝ