číslo 13
vychází 15. 3. 2004

Zpět na obsah         

Názory, komentáře


TELEVIZNÍ GLOSÁŘ

Překvapení & jistota

"Nikdy nic nikdo nemá míti za definitivní." Dokonce ani v případě skálopevného rozhodnutí nemarnit napříště čas ohlížením se za něčím tak nudným a pochybným, jako jsou pokračování seriálu duchaprázdných vyhlašování jednookých králů českého show-businessu. Pominout přímý přenos Českého lva 2003 však nelze ani při té nejhorší vůli. Na obrazovce prvního programu ČT se první březnovou sobotu odehrálo nečekané a nevídané: v rámci večera, zábavnějšího než všechny televizní veselice dohromady, se skutečně cenila kvalita!

Ani letošní výroční ceny ČFTA nebyly samozřejmě bez vady. Pozastavovat se však např. nad záhadou, co asi přimělo hlasující akademiky nevyslat do oscarového klání film, který sami považují za nejlepší, nemá o moc víc smyslu, než hnidopišsky upozorňovat na pár slabších chvilek Martina Zbrožka v roli nevídaně živého průvodce večerem. Podobně jako pěti lvy oceněná Morávkova Nuda v Brně, zaslouží i pohotově, vtipně a vkusně (!) improvizující Zbrožek absolutorium.

Podstatná byla na letošních "Lvech" sympatická vůle nerespektovat zaběhané představy o filmech hodných křišťálové sošky. V televizním kontextu platí totéž o neochotě podřídit se normalizované podobě slavnostního aktu jejího předávání. Důkaz principiální odlišnosti alternativního přístupu, a zabetonované televizní normy slavnostní výroční estrády, nabídlo srovnání s veselým pásmem scének a písniček s názvem Báječný ženský, kterým Nova týž večer přivítala a oslavila exhumaci Mezinárodního dne žen. Zatímco se Martin Zbrožek & spol. pokusili oživit a zatraktivnit "obsah" slavnostního večera rozbitím vyprázdněné formy, scenáristé (Ivan Kotmel a Karel Peterka) i režisér (Jiří Adamec - jak jinak) estrády univerzálně použitelný varietní mustr pouze ukázkově vyplnili prošlou nádivkou. Jediná opatrná inovace v podobě částečné obměny herců vystupujících v "legračních" scénkách nezměnil nic na faktu, že totéž bývalo na obrazovce k vidění už před desítkami let - tu u příležitosti Dne stavbařů, tu Dne Československé lidové armády, tu MDŽ. Inventura televizního archivu, kterou o den později nabídla ČT 2 ve Večeru na téma MDŽ se vrací, to předvedla s věcnou názorností. A například v osobě herce Pavla Soukupa i v pozoruhodné personální jednotě.

JAN SVAČINA