číslo 12
vychází 8. 3. 2004

Zpět na obsah         

Názory, komentáře


ZKRAJE TÝDNE

Nebezpečné ňadro

Kdyby se v Evropě mihlo v hlavním nedělním a navíc večerním vysílacím čase přes obrazovku televize odhalené ženské ňadro, pravděpodobně by to nikdo ani nezaregistroval. Když se to samé stalo ve Spojených státech, navíc při nejsledovanějším přenosu roku z finále amerického fotbalu Super Bowlu Janet Jacksonové, byl to skandál, o kterém se mluvilo několik týdnů. K věci se vyjádřil dokonce Bílý dům a zástupci televizních společností museli na kobereček do Kongresu, kde byli obviněni z toho, že pro vyšší sledovanost a tím i tučnější zisky udělají cokoliv. Nepomohly omluvy ani vysvětlení, že sestra kriminalizovaného krále popu jednala v náhlém sebezničujícím pomatení smyslů.

Přitom nešlo o nic jiného než o to, že se zpěvák Justin Timberlake těsně před společným vystoupením s Janet Jacksonovou dohodl, že v závěru jejich show, během fotbalové přestávky, utrhne kus látky na zpěvaččině poprsí, aby tím naplnil slova písně, která něco takového slibovala. Problém byl v tom, že přenos ze zámořského fotbalu vysílaný v takzvané rodinné hodince viděly také miliony dětí. Pro Američany to byl asi takový šok, jako kdyby si u nás při hlavních večerních zprávách zkusil pár moderátorů sex naživo. O pár dní později mě už ani neudivilo, že v Texasu nasadili dvě tajné agentky na usvědčení ženy z toho, že se zabývala podomním prodejem vibrátorů. Udaly ji její pohoršené kamarádky z kostela.

Případ Janet Jacksonové má daleko závažnější důsledky: od cenzury živých televizních přenosů z důležitých kulturních událostí, jako jsou vyhlašování cen Grammy nebo Oskarů, přes tlak na rozšíření seznamu zakázaných slov v televizi, až po potírání rouhání na obrazovkách. Dnes se může cenzura týkat sexu a zítra politiky, vždy se najdou lidé, kteří budou volat po tvrdém zásahu, když jsou občané v "ohrožení". Až ale přijedete do Ameriky, první, co vám řeknou, bude to, že jste ve svobodné zemi, kde si opravdu, ale opravdu můžete dělat a říkat co chcete.

MIROSLAV KONVALINA, Washington