číslo 10
vychází 23. 2. 2004

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


POEZIE V ROZHLASE

Český rozhlas 3 - Vltava, 6. března, 22.45 hodin

Vraní zpěvy

V roce 2003 získal Cenu Jiřího Ortena, určenou pro mladé autory, Radek Malý. Oceněnou knihou se stala jeho básnická sbírka Vraní zpěvy, kterou vydalo brněnské nakladatelství Petrov.

Radek MalýRadek Malý se narodil roku 1977 v Olomouci. Je absolventem olomoucké germanistiky a bohemistiky. Kromě toho je členem Českého svazu ochránců přírody a příležitostně fotografuje. Jako básník i překladatel obstál v několika soutěžích. V roce 2001 debutoval sbírkou Lunovis, která byla nominována na výroční knižní cenu Magnesia Litera jako objev roku. Píše rovněž pro děti, je spoluautorem čítanky a učebnice českého jazyka pro druhou třídu ZŠ. Poezii a recenze publikoval v Hostu a Aluzi, jeho překlady poezie vyšly například v monografii Expresionismus, vydané roku 2000 olomouckým nakladatelstvím Votobia.

Verše sbírky Vraní zpěvy jsou z rodu existenciálních básní J. H. Krchovského. Malého poetika je méně nemilosrdná (ke světu i k samotnému autorovi), zato víc vyšperkovaná neodekadentními náladami a básnickými ozdobami.

Jak dodává autor: "Vrána prý umí docela slušně zpívat, ale přeci jen raději vydává skřeky. Vraní zpěvy dokumentují vypjaté období vymezené dvěma roky a několika body: studium ve východním Německu, návrat na olomouckou periferii, krvavý podzim, ostrá zima, třeskuté jaro. Chválabohu je to za mnou, uzrál čas k ohlédnutí .Napsali o mně: Malý je nesnesitelně patetický. S úšklebkem souhlasím a dodávám: ne snad já, to texty plné lun a vlků a válečných vřav. Ne snad já, to doba umí být nesnesitelná. Ne snad já, to život."

V pořadu z cyklu Svět poezie zazní verše i rozhovor, který s autorem vedla redaktorka Alena Blažejovská.

(ab)