číslo 10
vychází 23. 2. 2004

Zpět na obsah         

Názory, komentáře


ZKRAJE TÝDNE

Čekání na Spielberga

Sedím ve střižně a prohlížím si archivní materiály. Staré dokumentární filmy, týdeníky. Pocit z doby, kterou zachycují, je intenzivní. Působí na mě víc, než dobové noviny, fotografie, rozhlasové záznamy. Všechno syntetizují. Působí i drobnými detaily, které při jejich natáčení nikdo snad ani nevnímal. Výzdobou interiérů i veřejných prostranství, oblečením, účesy, dikcí vypravěčů, jejich výrazy. Cítím velikou vděčnost ke všem, kdo způsobili, že tyto materiály existují. Je mi jasné, že někteří z nich v tu dobu jen plnili nějaká propagandistická zadání a jiné aspekty jejich práce jim byly celkem lhostejné. Ale přesto, tyto materiály vznikly, někdo je pak uložil a staral se o ně (další tichý dík) a my dnes můžeme přemýšlet o uplynulé době. Kromě týdeníků vznikaly od konce války i spousty dokumentárních filmů. Také v nich se jejich autoři snažili (s větší či menší mírou úspěchu) zachytit to, co je pro dokument typické - autentické lidi té doby.

Filmařů - dokumentaristů jsme měli a máme spousty. Tím, že pracují, vytvářejí archiv pro zítřek. A ten zase čeká na další následovníky, kteří ho třeba po dlouhé době a ve zcela jiných souvislostech objeví a ocení. Filmový dokument je prostě v tomto ohledu nenahraditelný a nezastupitelný. Proto mi připadá nepochopitelné, že na rozsáhlejší projekty tohoto typu je dnes tak nekonečně těžké sehnat peníze. Donedávna produkovala dokumenty Česká televize. Z nedostatku financí je nucena redukovat jejich počet. Naši potomci tedy, bohužel, budou mít o době, kterou žijeme, dost neúplnou představu. Neúplnou o zprávy a svědectví, které by mohli přinést filmaři, schopní dívat se okolo sebe, najít a oslovit důležité lidi, vycítit zásadní témata. Ale bohužel nemají peníze, nemají možnosti, a tak nic nevznikne.

Peníze jdou do žánrů lehčích a veselejších. Nic proti tomu, ale proč jen tam? Proč někomu nedojde, jak důležité je audiovizuálně a autenticky zaznamenávat současnost? Proč nemáme nějakého Stevena Spielberga, který založil fond na zachycení žijících svědků holocaustu, ze kterého budou filmaři, vědci, studenti i diváci žít nekonečně dlouho? Spielbergovy hrané filmy budou za nějakou dobu už jen součástí filmové historie, ale jeho dokumentaristický počin bude stále stejně aktuální a nadčasový. Kdyby to už konečně došlo i někomu u nás...!

HELENA TŘEŠTÍKOVÁ