číslo 9
vychází 16. 2. 2004

Zpět na obsah         

Názory, komentáře


TELEVIZNÍ GLOSÁŘ

Šťavnatý plod invence

Pochybovat je stejně lidské a přirozené jako doufat v lepší příští. Možná i proto má člověk občas iracionální potřebu ověřit si platnost dříve utrpěných zkušeností. Například těch se zábavnými velko-show, která už léta vyvolávají bujaré veselí u komparsu v sále a spolehlivě lákají miliony diváků k televizní obrazovce. Co když už televizní estráda nevypadá jako za soudruha doktora Zelenky či pana doktora Železného? Nebo je jinak alespoň něco? Třeba forma či obsah? Nebo účinkující, autoři a režisér? Tříhodinový večírek, uspořádaný televizí NOVA pod názvem 10 let s vámi k vlastnímu kulatému jubileu, je vhodnou příležitostí pro věcnou a názornou odpověď na podobné dotazy.

Scéna je nasvícena barevnými světly a sál plný permanentně nadšeného publika. Na playback otvírají postupně pusu Helena Vondráčková, Karel Gott, Lucie Bílá, Ondřej Hejma, Olympic atd, kolem nich se vlní a krouží roztodivně krojovaný balet. Přicházejí gratulanti, vzpomínají a přejí TV NOVA např.: "aby desetiletá dívenka v rozpuku zůstala nezávislou" (Adolf Born), "byla sebevědomá a krásně drzá" (Lucie Bílá), "nebyla zaplavena vodou" a měla "dobré programy a osobnosti" (obětavý pár policistů) a "dávala nové, šťavnaté, sladké plody invence a fantazie skvělých nováckých tvůrců" (Karel Gott). Mezitím vypráví Petr Rychlý anekdoty, rozesmátý Petr Novotný o sobě, Ivan Mládek s Lenkou Plačkovou dvojsmyslně zažertují, sourozenci Gondíkovi sehrají manželskou scénku a kvartet z Tele Tele se prošišlá a propitvoří svou pětiminutovkou. To vše za režijního dohledu Jiřího Adamce, jenž obstaral - spolu s Radanem Dolejšem, Karlem Šípem a Ivanem Rösslerem - i námět a scénář celé taškařice.

Každá tragedie má končit očistnou katarzí. Také příležitostný divák novácké výroční veselice se jí dočkal. Tentokrát v podobě poznání, že případnou pochybnost nemusí ani příště platit třemi hodinami svého života. Libovolných pět minut pořadu poslouží stejně dobře - nejlépe těch posledních pět, kdy jednotný šik interních a externích Nováků "s jiskrou v oku a ohněm v srdci" zapěl budovatelsko-oslavnou častušku a ředitelské duo (Libuše Šmuclerová - Petr Dvořák) předneslo cituplný recitativ, velebící slavnou minulost a věštící ještě slavnější budoucnost TV NOVA.

JAN SVAČINA