číslo 9
vychází 16. 2. 2004

Zpět na obsah         

Hudba


TIP TÝDNE

Moberg Ensemble - objev roku 2003

Písničky z druhého břehu, ČRo 2 - Praha, sobota 28. února, 21.04

Koncem osmdesátých let vzniklo v Praze přičiněním Petra a Blanky Laurychových takzvané Průmyslové divadlo, založené na čisté improvizaci a inspirované tvorbou Ivana Vyskočila. V roce 1991 změnilo název na Laurychovo a z prken Divadla v Řeznické se počal šířit jeho věhlas: "laurychovci" se prosadili ve filmu (snímek Petra Skaly Bloudění na motivy knihy Jaroslava Durycha), navázali spolupráci s osobitým výtvarníkem a loutkohercem Petrem Niklem i jeho "regionálním sdružením maminek a dětí z Klecan a okolí" Lakomé Barky, v rámci přidruženého Teenage Studia rozvíjeli schopnosti mladých adeptů hereckého řemesla. Soubor Laurychova divadla dnes působí v P-Klubu v Trojické. Představení příznačně nazvané Improvizace a vznikající přímo před diváky a za jejich spoluúčasti zde uvádí každý druhý a čtvrtý čtvrtek v měsíci. A proč to všechno čtete na místě vyhrazeném pravidelné hudební rubrice? Jednou z odnoží Laurychova divadla je totiž personálně obdobné, dvaceti i více členy tvořené hudební těleso jménem Moberg Ensemble, jehož debutové album s víceznačným názvem World Music From Prague je alespoň pro autora těchto řádek jedním z nejzajímavějších domácích alb roku 2003.

Skupina Moberg EnsembleJádrem skupiny, jež se nazvala podle příjmení norského studenta pražské DAMU a přítele Laurychova divadla Kjella Moberga, je smíšený pěvecký sbor interpretující české a moravské lidové písně. Dokonalé sbory doprovází klavír, housle, klarinet, ba i saxofon, vpřed je však doslova žene strhující rytmika, čítající bicí i perkuse nejrůznějších druhů. Výsledkem je nesmírně energická směs ohlasů tradičního folkloru, černošské a třebas i balkánské muziky (ženská část sboru leckdy připomene srdceryvné bulharské či maďarské "plačky", jež před lety zpopularizovali Peter Gabriel či Deep Forest). Pro některé posluchače bude možná tento mix nestravitelný, neboť ho lze chápat i jako protest proti akademismu, proti předsudkům "strážců" kulturního dědictví. Originalita a navrch přirozenost Moberg Ensemble však zřejmě přebije i námitky leckterého z folklorních puristů.

Za zmínku stojí ještě výjimečný zvuk alba. Osazenstvu nahrávacího Studia 3bees se podařilo vyrobit vskutku autentickou nahrávku a tak si lze sílu Mobergu vychutnat naplno.

MILAN ŠEFL

(Moberg Ensemble: World Music From Prague. CD, 61 minut. Vyd. Black Point music, 2003.)

Písničky skupiny Moberg Ensemble si můžete poslechnout 28. února po 21. hodině na ČRo 2.