číslo 8
vychází 9. 2. 2004

Zpět na obsah         

Televize
a film


TV TIPY

Pondělí 16. 2. 2004 ČT 2 - 20.55 hodin

Krásný ztráty s Janem Špátou

Ve svém "barovém" pořadu Krásný ztráty představuje Michal Prokop tradičně zajímavé lidi, o kterých by se mělo vědět. Režisér Jan Špáta a kardiochirurg Jan Pirk k takovým lidem bezesporu patří.

Co mají lékař a filmař (Jan Špáta vpravo) společné?Loňský sedmdesátník Jan Špáta natočil více než sto dokumentů, řada z nich sklízela uznání a ceny ve světě. Většinu z nich odvysílala Československá a později Česká televize. Mnohé z nich ovšem pouze jednou, dvakrát. "Mám za to, že by se dobré dokumenty (a samozřejmě nejenom moje) měly promítat vždy zas a znova, když dospěje nová generace diváků. Je to jako u Večerníčků - ty respektují, že se vlastně každé tři roky rodí nová generace dětí a Večerníčky se tak neustále opakují. U filmů tomu tak bohužel není. Opakuje se to, co lidi vidět chtějí, nikoliv to, co by lidi vidět měli," dodává k tomu Jan Špáta. Podle něj dokument není umění, ale v první řadě služba a osvěta, i když využívá atraktivních filmových prostředků. "Jenže žádný divák si film o rakovině a smrti nepustí sám a dobrovolně. Televize by mu ho měla nabídnout tak, aby se na takový snímek podíval. Samozřejmě je pak i na filmařích, aby diváky zaujala i díla na ne zrovna líbivá témata," doplňuje dokumentarista.

Janu Špátovi se to dařilo. Točil o obyčejných lidech, mimořádných výkonech, talentu, lásce, přátelství i smrti. Významné místo v jeho tvorbě hrála hudba. Ve všech svých snímcích s ní velice pečlivě pracoval, nadto natočil celou řadu dokumentů o muzikantech. "Profesí jsem kameraman, koníčkem hudebník," představuje sám sebe a pokračuje: "Vždy mě bavilo si s hudbou ve filmech hrát. Zajímalo a těšilo mě ji zkracovat a dávat do filmového tvaru, aniž by zkrácená verze té hudbě ublížila." Než se Jan Špáta s profesionální činností rozloučil dokumentem Láska, kterou opouštím, natočil také film Srdce na dlani, o tak "posvátném" chirurgickém výkonu, jakým je bezesporu operace lidského srdce. Druhý host Michala Prokopa, kardiochirurg Jan Pirk, nesedí tedy na vedlejší barové stoličce náhodou. Oba muži si jistě mají co říci.

Profesor Jan Pirk patří ve svém oboru k uznávaným špičkovým odborníkům. I on se, chtě nechtě, ve svém životě a práci dotýká těch nejbytostnějších témat - života a smrti. Počet srdcí, která za svou životní dráhu transplantoval či jinak "opravil", však prý zatím spočítaný nemá. "Na bilancování mám stále ještě dost času," podotýká k tomu. Třebaže schopnost Jana Špáty najít ten správný okamžik, kdy se s profesí rozloučit, označuje za úctyhodnou.

TOMÁŠ PILÁT


Úterý 17. 2. 2004 ČT 2 - 21.25 hodin

Zaklínač (1/13) - Dětství

Vedle světově proslulé tolkienovské trilogie Pán prstenů, získal v posledních letech mezi fanoušky fantasy uznání také polský spisovatel Alexander Szapkowski se svým hrdinou zaklínačem Geraltem. Ten je hlavní postavou jeho povídek, podle nichž vznikl celovečerní snímek Zaklínač, a také stejnojmenný dobrodružný fantasy seriál. První část: Do domu rodičů malého Geralta přijíždí starý zaklínač. Chce si odvést dítě, které mu je dávno určené z moci práva překvapení. Rodiče ale nechtějí vydat svého jedináčka. Otec se neúspěšně pokouší vzepřít a nešťastná matka posílá za odjíždějícím synem kletbu, že se nikdy nestane zaklínačem. Malý Geralt se dostává do horské tvrze, kde jsou již od nepaměti malí chlapci podrobováni mutacím, magickým zkouškám a školením, aby se nakonec přeměnili v zaklínače - jakési nemyslící stroje na zabíjení. Většinou pouze jeden z pěti žáků vychází ze všech zkoušek vítězně. Bude Geralt jedním z nich?


Středa 18. 2. 2004 NOVA - 20.40 hodin

Dr. No

Při svém prvním nasazení James Bond, agent s kodovým číslem 007, odlétá na Jamajku, aby tu vypátral okolnosti kolem vraždy svých dvou kolegů a s pomocí svého přítele, agenta CIA Felixem Leiterem prozkoumal zdroj radiačních vln, které způsobují havárie amerických letadel. Už po cestě z letiště se ocitá v prvním nebezpečí. Podaří se mu však z léčky vyklouznout a pouští se do pátrání, které jej přivede k dobře hlídanému ostrovu boháče, záhadného doktora No. Tady se setká s půvabnou Honey Ryder, která sem jezdí sbírat vzácné mušle. Oba jsou doktorem No zajati a v jeho luxusním podzemním sídle zjistí, že se tajemný muž, který má místo rukou kovové protézy, chystá zničit lidstvo novou nebezpečnou zbraní.

Režie Terence Young. Hrají Sean Connery, Ursula Andress, Joseph Wiseman, Jack Lord , Bernard Lee, Anthony Dawson, John Kitzmiller, Lois Maxwell a další.


Čtvrtek 19. 2. 2004 ČT 2 - 21.45 hodin

Básník filmového plátna František Vláčil

Režisér František Vláčil - právě 19. února by oslavil osmdesátiny - původně studoval estetiku a dějiny umění. Odtud pramenil smysl pro výtvarnou krásu i zvyk rozkreslovat si vizuální pojetí scén. Zprvu, na přelomu 50. a 60. let, ohmatává možnosti lyrického ztvárnění zvolené látky. Z tohoto období vyniká zejména Holubice, kterou do vysílání zařadila Česká televize. Osudy osaměle se cítícího chlapce (představuje jej nynější režisér Karel Smyczek), jehož fascinuje bílá holubice, Vláčil zpodobnil ve vytříbených obrazových kompozicích, jejichž strohost však dnes může působit chladně a odosobněně. Snímek byl definován jako malba v pohybu, jejíž součástí se stávají i lidské postavy a tváře, avšak jiné názory hlásaly, že právě malířský přístup vedl u postav k vytěsnění povahopisu a následnému hroucení dramatické stavby, která postrádala dynamiku vztahů.

Vláčil však záhy překonává statické, byť jakkoli malebné obrazy, přechází k příběhům dějově vyostřeným, které nazírá v expresivní poloze, přesto nadále s příměsí křehké poezie. V 60. letech nijak nehlásil k nové vlně, ale přesto byl okamžitě vyzdvižen jako jeden z tvůrců, kteří se významnou měrou zasadili o obrodu československé kinematografie. Ačkoli ve středověké baladě Markéta Lazarová neprosadil celý výchozí záměr (vypadl královský dvůr), byl právě tento titul označen za nejlepší český film všech dob. Pak následovaly další dva špičkové snímky, Údolí včel a Adelheid.

Karel Smyczek s titulní hrdinkouNa úsvitu normalizace Vláčil musel rezignovat na výpravná historická plátna. Soustředil se na komorní dramata s několika postavami - a opět s mimořádnou schopností rozehrát pečlivě odstíněné lidské povahy i konflikty. V polovině 70. let natáčí Dým bramborové natě, vyprávějící o prominentním lékaři, jenž nový život začíná v zapadlé vísce a vyrovnává se s tamními poměry. Vláčil tu navzdory době zpracoval pozoruhodnou psychologickou sondu, podává věrohodné svědectví o duchovním klimatu oné doby, o laskavé moudrosti, kterou hrozí pohltit ohlupující primitivita. Z pozdější tvorby ještě zaujme Hadí jed, věnovaný problému, s nímž celý život zápolil i sám režisér - závislosti na alkoholu.

Zbývá ještě doplnit, že s použitím Vláčilových výpovědí, pořízených těsně před jeho skonem (1999), vznikla svérázná hraná rekonstrukce Sentiment, kde postavu zestárlého režiséra skvěle vystihl Jiří Kodet.

JAN JAROŠ


Pátek 20. 2. 2004 NOVA - 23.10 hodin

Ricochet

V ulicích Los Angeles se jednoho dne osudově protnou životy dvou mužů. Nájemný zabiják Earl Talbot Blake má vyřídit drogové dealery. Ti se však stanou cílem policejního zásahu, jehož se účastní také nováček policejního sboru Nick Styles. Ve vypjaté situaci se Stylesovi podaří zakročit a Blakea zadržet. Díky amatérskému kameramanovi, který poněkud netradiční zákrok natočí, se mladý policista stane mediální hvězdou dne a jeho kariéra nabere rychlý a strmý vzestup. Dostane nabídku na práci v úřadu okresního prokurátora, ožení se s krásnou ženou a má s ní dvě dcery. Po celou tu dobu trpí Blake ve vězení a dnem i nocí přemýšlí o svém novém smyslu života, kterým se stala pomsta.

Režie Russell Mulcahy. Hrají Denzel Washington, John Lithgow, Ice-T, Kevin Pollak, Lindsay Wagner, Mary Ellen Trainor a další.


Sobota 21. 2. 2004 ČT 1 - 22.00 hodin

Mladé pušky II

Snímek se odvíjí jako vyprávění vetchého staříka, který o sobě tvrdí, že je Billym Kidem, a vyvrací (historicky dokázané!) tvrzení, že byl v roce 1881 zastřelen svým někdejším přítelem Patem Garrettem. Snímek Mladé pušky II je svým záměrným popíráním historických skutečností i efektním zpracováním určen především mladší divácké generaci, která ani nemůže pamatovat starší filmová zpracování proslulé legendy - např. Kolt pro leváka či Pat Garrett a Billy Kid.


Neděle 22. 2. 2004 ČT 1 - 17.05 hodin

Kam zmizel ten starý song - tentokrát s Pavlem Vrbou

Jednomu z našich nejuznávanějších a nejvytíženějších textařů Pavlu Vrbovi bude v dubnu šestašedesát let. Jeho loňské půljubileum se stalo příležitostí k ohlédnutí se za tvorbou tohoto "písňového básníka". V Supraphonu mu vyšlo profilové album s dvaceti nahrávkami v podání plejády českých zpěváků a zpěvaček, nakladatelství Pepa vypravilo do světa knihu, ve které ho podobná plejáda obdivuje a připojena je i spousta textů, které hravě obstojí i bez hudby. Oba tituly nesou shodný název Jasná zpráva. V televizním pořadu Kam zmizel ten starý song si s Vrbou bude povídat Milan Lasica.

Pavel Vrba se narodil v Brně. Do roku 1966 pracoval jako projektant, od té doby (s výjimkou jedné sezóny na začátku 90. let) je ve svobodném povolání. Na svém kontě má více než tisíc písňových textů, jako jeden z prvních dokázal, že rock'n'roll se dá zpívat i česky. Spolupracoval na libretech několika muzikálů (Mazlíčkové, Cikáni jdou do nebe, Zahraj to znovu, Same či 451 stupňů Fahrenheita). Velký ohlas měl i muzikál anglického klasika tohoto žánru Sira Andrewa Lloyd Webbera Líp se loučí v neděli. V díle, které do češtiny přebásnil právě Vrba, ještě nedávno zářila Marta Kubišová. Pražská inscenace v Divadle Ungelt se původnímu textaři Donu Blackovi líbila natolik, že se spolu s Webberem rozhodli své dílo znovu inscenovat v Londýně. Zrušili tak povolení pro všechny zahraniční produkce, včetně té naší. Škoda.

Ale zpátky k Pavlu Vrbovi. Na úděl textařů, kteří přece jen zůstávají za interprety poněkud v pozadí, si nestěžuje. A zpěváci i zpěvačky ho mají rádi. Za všechny to dokazuje Petr Spálený svým vyznáním v už zmiňované knížce: "Všechny dopisy, které Pavlovi píšu, začínám oslovením Drahý hochu. Pavel je cenný člověk a drahý hoch imaginace. Už řadu let patří k několika lidem, kteří se mohou kdykoliv objevit v našich dveřích a způsobit nám tím velkou radost; výjimečný pocit jakéhosi dlouholetého a nekončícího spiklenectví. Mám ho rád."

(top)