číslo 8
vychází 9. 2. 2004

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


ROZHLASOVÁ ZÁBAVA

Český rozhlas 2 - Praha, 21.února, 00.05 hodin

Evropské muzeum zábavy

Noční pořad Nostalgické muzeum zábavy, který Český rozhlas vysílá již sedmým rokem, má od letošního roku "bratříčka": Vedle klasického Nostalgického muzea zábavy, jehož hlavní část tvoří obvykle veřejná rozhlasová nahrávka ze společenského minicentra v Šemánovicích u Kokořína, začíná se jednou měsíčně o přízeň posluchačů ucházet také Evropské muzeum zábavy. Vzhledem k tomu, že rok 2004 je rokem vstupu České republiky do Evropské unie, dostavil se nápad, že bychom se v rámci Muzeí zábavy mohli začít pozorněji rozhlížet po tom, jak se lidé baví jednak v samotných členských státech Evropské unie, jednak i v zemích, které podobně jako nás členství letos teprve čeká: Jak se baví lidé v Řecku, jak v Belgii, ve Finsku, Itálii, Francii, Velké Británii, ale také v Polsku, Maďarsku anebo konečně i u sousedů nám nejbližších, na Slovensku.

Dechový orchestr Zwarte FanfareV lednu jsem posluchačům předložil výsledek svého "pátrání" po zábavě Řeků, tento měsíc se budu společně s vámi seznamovat s tím, jak se baví Holanďané. Do Nizozemského království nahlédneme přes píseň o amsterodamských tulipánech prostřednictvím vyprávění známého dramaturga České televize v Ostravě Karla Spurného, který nám představí jednu rozkošnou holandskou dechovku, Zwarte Fanfare. Do Národního cirkusu Herman Renz, který je jedničkou mezi evropskými cirkusy a superstar v Holandsku, nahlédneme pak díky nahrávce, kterou mi před nedávnem přivezli přátelé z českého cirkusu Jo-Joo, principál Jaromír Joo a manažer Jiří Výška. (Mimochodem - Cirkus Renz, kam se vejde 2500 diváků, hraje pouze v holandských městech a mívá denně vyprodáno!) Nakonec se dozvíte o tom, jak psal a posléze též zpíval své písničky v holandštině písničkář Jaroslav Hutka, který v této zemi pobýval řadu let v emigraci.

Těch kuriózních písniček, souvisejících s Holandskem (anebo vyprodukovaných přímo Holanďany) uslyšíte celou řadu a já věřím, že vás leckterá pobaví. Nebudou mezi nimi chybět ani nahrávky populární skupiny Electronica´s z jižního Holandska - kdyby nic jiného, určitě znáte jejich hit z roku 1980 - Dance Little Bird (Tanec malého ptáčka)! Nu a to by bylo o Evropském muzeu zábavy, vysílaném po půlnočních zprávách z pátku na sobotu 21. února, všechno. V březnu zavítáme v rámci tohoto nového pořadu za zábavou na Slovensko - víc už ale neprozradím.

ONDŘEJ SUCHÝ