číslo 8
vychází 9. 2. 2004

Zpět na obsah         

Názory, komentáře


TELEVIZNÍ GLOSÁŘ

Legendy a polní tráva

"Legendární", "kultovní", "jedinečné", "nezapomenutelné", "vynikající" - slýcháme denně, všude, o všem možném i nemožném. Absurdní inflace superlativů se logicky nevyhýbá ani televizní obrazovce. Právě ona, či přesněji televizní pořady (a televizní tváře) provázené barnumskou velkohubostí, názorně dokazuje, jak trapné a bezobsažné podobné reklamní žvanění bývá. Často postačí i malý odstup.

Připomínkou pomíjivé "nezapomenutelnosti" dobových televizních událostí a celebrit se stalo deset let TV NOVA. Od neslavné chvíle, kdy skupinka intelektuálů podvodem získala celoplošnou televizní licenci, poskytl novácký kanál pověstných warholovských deset minut slávy kdekomu a kdečemu. Lednová výběrová výroční inventura archivů o většině vlastních "omylů" pochopitelně pomlčela. Zřejmě i proto, aby záhrobní přísvit nedávných hvězdiček a jejich jepičích kariér neděsil ty "zaručeně nejzářivější" hvězdičky dnešní.

O cestě, kterou NOVA za desetiletí urazila od lživého kulturního projektu až po dnešní upřímnou vulgární nekulturnost, se divák přesto něco málo dozvěděl. Například pokud zahlédl rozhovory s Miroslavem Horníčkem či Pavlem Tigridem z dob, kdy ani ryzí železní Nováci neměli představu, jak může a má takový "správný" bulvár vypadat. Totéž dokazuje i nápadné postupné přitvrzování a infantilní senilnění estrád made in NOVA. Samozřejmě každý rok těch "nejokázalejších, nejvelkolepějších, nejvtipnějších a vůbec nejlepších".

Nesmyslnost dnešního žonglování se slovy, která by měla vypovídat o kvalitě, neusvědčují jen pořady hloupé a hloupější. Stejný efekt mají tituly, jejichž kvalitu dávno prověřil čas, a které se skutečně staly legendou. Zpravidla sice nebývají ozdobou ostře sledovaných hlavních časů, ale kdo hledá, najde. Příkladem budiž víkend na přelomu ledna a února. V sobotu nabídl divákům druhý program České televize hned dvojí archivní výpravu za opravdovými legendami divadelními - do Semaforu na Člověka z půdy a do Tylova (Stavovského) divadla za Danou Medřickou v Kočičí hře. Stejně milé a působivé bylo o den později na Primě odpolední setkání se světovou hudební legendou - The Beatles - ve filmu Perný den.

JAN SVAČINA