číslo 7
vychází 2. 2. 2004

Zpět na obsah         

Tipy Čro


Sobota 14. 2. 2004 Český rozhlas 3 - VLTAVA - 7.15 hodin

Sólo pro Lubomíra Brabce

Protagonistou benefičního pořadu je tentokráte u nás bezesporu jeden z nejznámějších kytaristů současného koncertního pódia, televizního i rozhlasového vysílání a zejména nahrávacího studia Supraphonu. Tato firma mu udělila již dvě zlaté desky, u Multisoniku dosáhl letos na zlatou a platinovou desku a za nahrávku Rodrigova koncertu dostal Zlatý štít od Pantonu a zároveň medaili Heitora Villy-Lobose od Brazílie.

Neutuchající objevitelská práce Lubomíra Brabce, obohacující kytarový repertoár, dostala podobu již mnoha nahrávek na úctyhodném počtu titulů a je tedy opravdu z čeho vybírat. Lubomír Brabec, častý host i programových relací Vltavy, je kromě muzikantské profese také náruživý vodák a polární cestovatel - na chilské polární stanici na ostrově Krále Jiřího uspořádal v roce 1997 pod záštitou polárníka Jaroslava Pavlíčka koncert s podporou České polární základny na ostrově Nelson. Tuto ojedinělou událost podpořil, vedle mnoha sponzorů - také Český rozhlas. Výtěžek ze vstupného byl na přání umělce věnován na podporu ekologického programu záchrany zvířat.

Domácímu publiku nabízí Brabec pravidelná setkání ve čtvrtečním cyklu Pražské hudební večery ve Španělské synagoze. Spolu s ním vystupují na těchto koncertech umělečtí přátele kytaristy, k nimž se od nedávna řadí i famózní francouzská sopranistka Elizabeth Vidalová. Ovšem nejbližší setkání s Brabcovou kumštýřskou společností plánujeme v době od 17. do 20. února v pořadu Matiné.

RAFAEL BROM