číslo 7
vychází 2. 2. 2004

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


ZÁPISNÍK ZAHRANIČNÍCH ZPRAVODAJŮ

Český rozhlas 1 - Radiožurnál; sobota - premiéra 13.05, repríza ve 22.00

Belle Ile - Krásný ostrov

Právě teď jsme v malebném přístavu Sauzon. Blíží se večer, místní obyvatelé pomalu míří do hospůdek a rybáři chystají sítě na zítřejší ranní cestu na moře. Sauzon se nachází na ostrově Belle Ile, k němuž se dostanete po necelé hodině jízdy lodí z přístavu Quiberon v jižní Bretani. Pokud chcete vidět, jak vypadá celá Bretaň za jediný den, navštivte Krásný ostrov, je to Bretaň v kostce. Jak říkají domorodci, najdete tu úplně všechno. Nejdříve ovšem pevnost, kterou v 17. století postavil slavný Vauban jako ochranu proti Angličanům a Holanďanům. Citadelu je vidět už zdálky, protože se pyšně vypíná nad přístavem.

"Je to pevnost výjimečná, hlídá vlastně vjezd do přístavu, takže ji každý hned uvidí. Navíc je monumentální, nachází se na ploše deseti hektarů. Každý se tu zastaví, i když to samozřejmě není hlavní lákadlo ostrova," vysvětluje mi ředitel Úřadu pro turistiku Hervé Bierjon.

Když připlujete do přístavu Le Palais, můžete si půjčit kolo a ostrov, který má na délku dvacet kilometrů a na šířku pouhých devět, začínáte pomalu objíždět. Najdete tu všechno - divoké pobřeží i klidné pláže, spoustu zeleně, ovce, skály a pochopitelně i maják. Občas narazíte na nějakou vesnici s typickými bílými domky. A na pobřeží se nemusíte obávat žádného přepychového sídla či hotelu. Potvrzuje to i pan Bierjon: "Na pobřeží se nesmí stavět. Nenajdete tu žádný dům, žádnou stavbu. V tomto směru platí přísné zákony a nelze dostat výjimku. Možná i proto si ostrov zachovává svůj půvab."

Pro tento půvab přijíždí na Belle Ile v létě spousta turistů - přes rok tu žijí tři tisícovky obyvatel, v sezoně je tu až čtyřicet tisíc lidí. Právě na Belle Ile se na sklonku svého života usadila Sarah Bernhardtová, k jejíž slávě přispěl svými plakáty i Alfons Mucha. Na Belle Ile nechal Alexander Dumas ve svém románu tragicky zahynout Porthose. Marně jsem pátral po jeskyni, která by nesla jeho jméno. A ostrov navštívil i známý impresionista Claude Monet. Usadil se ve vesničce s typicky bretoňským názvem Kervilahouen a maloval především rozeklané skály, tzv. Jehly u Port Cotton. "Je to zlověstné, ďábelské, ale obdivuhodné," píše Monet z Belle Ile.

Říká se, že kdo sem jednou přijede, už se mu odsud nechce. Henri Belboir to potvrzuje: "Belle Ile jsem objevil před čtyřiceti lety a už jsem tu zůstal. Pracoval jsem v oblasti turistiky a teď jsem v důchodu. Považuji tento ostrov za zázračný, je tu velmi příjemné klima, vlastně celý charakter ostrova je zvláštní, najdete tu výjimečnou přírodu. Proto jsem tady."

Nejlepším způsobem, jak ostrov poznat, je kolo. Můžete si ho půjčit na den či celý týden, ostrov vlastně leží na rovině, nejsou tu žádné velké kopce, a tak na vaší fyzické kondici moc nezáleží. Když vás přestane kolo bavit, můžete sjet na pláž. Nejkrásnější pláž je Donnath, moře je tu bouřlivé, ale najdete tu hezká zákoutí kolem skal. Grand Sable - Velké písky, najdete na druhé straně ostrova. Tato část je obrácená k pevnině, proto je tu moře klidnější. Jsou to spíš rodinné pláže.

Na Belle Ile se žije klidně. Napadá vás tu spousta věcí, můžete začít přemýšlet třeba o schopnosti člověka zničit sám sebe. Právě na pláži Donnath jsem šlápl do podivné černé hmoty, o níž jsem si původně myslel, že je to naplavenina z nějakých rostlin. Když jsem si večer ve vaně drhnul nohu, říkal jsem si, jak jsem se mýlil. Byl to dárek z tankeru Prestige...

JAN ŠMÍD