číslo 7
vychází 2. 2. 2004

Zpět na obsah         

Názory, komentáře


ZKRAJE TÝDNE

Cesta za oceán

Je to vlastně prima: pro vstup do Spojených států zatím nepotřebujete ranní moč, spermiogram ani čerstvé testy na nemoc šílených krav. Stačí si párkrát zavolat za lehce zvýšené tarify, přiznat se písemně ke všem svým dovoleným v Chorvatsku i k tomu, že máte stavební spoření, že vás mají v práci rádi a nedovedou si to bez vás představit. A pak už můžete vstoupit na americké území, pro začátek - na území jejich pražské ambasády. Tam to s vámi budou myslet dobře, hlavně, abyste nechtěli během své vysněné cesty po Spojených státech někde přikládat ruku k dílu, to ne, a když jo, tak to raději ani neříkejte. Tu naši nezištnou přičinlivost Američané nikdy nepochopí.

Tak máte vízum, poklábosili jste si plynulou češtinou nebo angličtinou s pravými Američany na konzulátu a pokud vás ještě zaoceánské nadšení neopustilo, vzhůru do Ruzyně. Na letišti nepochybují, že jste si své věci balili do ranečku sami, ale zeptat se vás na to musejí. Stejně vám zavazadla prošátrají, rozbijí zámek a propíchají obaly s knedlíky v prášku, pokud si však vezete jen čisté, originální značkové prádlo, není se přece třeba za nic stydět. Aspoň má člověk pocit, že je vše pod kontrolou a že se ta nervózní rodinka ortodoxních židů, co v letadle chvilku neposedí, bojí o svůj život alespoň tentokrát zbytečně.

V průběhu mnohahodinového letu přes Atlantik máte dost času na to rozmyslet si, jak naložit s dalšími dvěma americkými dotazníky. Opět se v nich musíte k něčemu přiznat: zda jste třeba nebyli u někoho na farmě a hlavně, zda si odtud nenesete nějakou výslužku. Pokud ano, tak bych se asi ani nepřiznával, protože průšvih je to v každém případě a vyhnete se mu jen pokud vyjdete na křídlo a skočíte do moře. Něco tam prostě napište a ještě před přistáním rychle na záchůdek, pořádně se učesat a umýt si ruce. Víte přece, že Američané mají nový vítací obřad: vyfotografují si vás, ale fotku vám nepošlou. A aby vás nemuseli zavřít rovnou a příště vás poznal - protože všichni neameričani jsou potenciální grázlíci - posbírají si také otisky vašich ukazováčků. Probíhá to rychle, jak slíbili, a ani dívky se nemusejí stydět prozradit imigračními úřadníkovi, kde budou první noc spát.

I tak totiž ve Spojených státech brzy zjistíte, že se o vás ví, že už vás objektivy nespustí ze svých elektronických očí. Skryté i méně skryté kamery jsou všude, venku i na ulici. Nenápadní pánové mají dokonce povoleno zjišťovat, o které knihy nebo filmy se zajímáte a jakému se těšíte zdraví. Zkrátka, v Americe jste v bezpečí, a je škoda, že podobné přijetí neumíme zajistit Američanům také u nás. Chudáci, ani víza k nám nepotřebují, fotografovat se musejí sami a to už musejí hodně vyvádět, abychom se přemohli a vzali si na oplátku jejich otisky.

MIROSLAV KONVALINA, Washington