číslo 5
vychází 19. 1. 2004

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


ZÁPISNÍK ZAHRANIČNÍCH ZPRAVODAJŮ

Český rozhlas 1 - Radiožurnál; sobota - premiéra 13.05, repríza ve 22.00

Silvestr na Queen Mary

Největší osobní loď Queen Mary II. se po tragické nehodě, při které zahynulo patnáct lidí, vydává v lednu na svou první zaoceánskou plavbu. Američané ale nemusejí čekat, až se loď větší než Titanic poprvé objeví na atlantickém obzoru. Nedaleko Los Angeles totiž kotví dnes už sedmašedesátiletý první parník téhož jména.

Můžete si stokrát říkat, že vás už nic nemůže překvapit, ale když stojíte před perfektně udržovanou Queen Mary a hlavu si můžete vyvrátit, abyste se přesvědčili, že z jejích třech komínů už skutečně nestoupá dým, tak to je jeden z těch okamžiků, kdy si řeknete: Pane jo, to je ale obr!

Luxusní zaoceánský parník sem před šestatřiceti lety vyprovodilo na poslední plavbě asi dvacet tisíc lodí. Od roku 1967 bezpečně kotví v přístavu u Long Beach a slouží jako hotel, zábavní centrum, muzeum, ale také jako ideální místo pro pořádání divokých stylových večírků.

Čeká nás muž v prvotřídním obleku připomínající politika - Joseph Prevratil, prezident společnosti, která má legendární loď pronajatou na 66 let. Se jménem Převrátil by možná nedělal dobrou reklamu plně funkčnímu zaoceánskému parníku, ale mezi svými zaměstnanci budí respekt, když nás provází po kajutách přeměněných na pokoje a po restauracích, barech, kuřárnách pro první třídu a salonech ve stylu art deco.

Pan Prevratil strávil na této lodi už přes dvacet let a chlubí se, že tady provázel před časem tehdejšího premiéra Miloše Zemana a tehdejší první dámu Dagmar Havlovou. Konají se tu také populární říjnové oslavy vzniku Československa, kdy na Queen Mary voní po celý týden česká jídla a podává se plzeňské. Nás ale více zajímá, jak tady slaví příchod nového roku.

Na Silvestra se zde koná párty pro 5 až 6 tisíc lidí. V každé společenské místnosti mamutí osobní lodi hraje jiná kapela. Ve velkých sálech se představují početnější orchestry s písněmi z třicátých a čtyřicátých let, tedy z doby největší slávy Queen Mary. Tančí se na dvanácti palubách. "Lidé si u nás kupují celý balík služeb na dva dny a dvě noci. Na lodi spí, jedí v našich restauracích a po silvestrovském večírku se servíruje pověstná sváteční novoroční snídaně," říká pan Prevratil.

Lidé se chtějí dobře bavit, proudí po palubách sice ve večerních róbách, ale také s pestrobarevnými klobouky na hlavách a v rukách mají nejrůznější chřestidla, aby způsobili co nejvíce hluku. Oslavy příchodu nového roku jsou na Queen Mary tradicí, která trvá už dvě desítky let. O půlnoci se Joseph Prevratil mění v kapitána, který z velitelského můstku oznamuje příchod nového roku ohlušujícím troubením. Potom se nad přístavem rozpoutává dvacetiminutový ohňostroj, který osvěcuje celou oblohu zrcadlící se na vodní hladině zálivu Long Beach. Nezapomenutelný zážitek, na který je právě z Queen Mary ten nejhezčí výhled.

Pak už jde jen o to uhlídat, aby nikdo z opilých pasažérů nespadl z horní paluby do moře.

MIROSLAV KONVALINA