číslo 2
vychází 29. 12. 2003

Zpět na obsah         

Názory, komentáře


ZKRAJE TÝDNE

Bratři Wrightovi

Půl roku trvaly ve Spojených Státech oslavy průkopnických činů prvních hrdinů motorového létání - bratří Wrightů. Vyvrcholily v prosinci, kdy uplynulo přesně sto let od uskutečnění prvních krátkých letů na jimi vlastnoručně vyrobených strojích. Zaujalo mě to, jaké hašteření oslavy vyvolaly mezi dvěma americkými státy.

Bratři Wilbur a Orwille Wrightové žili a tvořili uprostřed Ameriky ve městě Dayton ve státě Ohio. Tam také měli svou dílnu na opravy a později i na výrobu jízdních kol. Obyčejní muži právě tady hloubali, kreslili a konstruovali stroj, který otevřel cestu k motorovému létání. V Daytonu, poněkud nudném městě amerického středozápadu, vyrobili svůj první motorový letoun, dvouplošník Flyer. Během prvních tří let dvacátého století přepravili páni v buřinkách jednotlivé díly po dráze a po vodě k písečným dunám Kitty Hawk v Severní Karolíně, odkud se 17. prosince 1903 Orville Wright poprvé odlepil od země a letěl pár metrů nad zemí dvanáct sekund, aby po pětatřiceti metrech šťastně přistál. Tímto prvním motorovým letem vstoupili bratři Wrightové do dějin.

Stát Severní Karolína po právu tvrdí, že k prvnímu letu stroje těžšího než vzduch došlo u nich, zatímco stát Ohio nad tím mává rukou a říká: Ale u nás se to celé vymyslelo! Spor se přenesl až do Kongresu, kde zákonodárci z Karolíny pokřikovali na kolegy z Ohia, že v Daytonu byl tak akorát obchod s bicykly a oni jim to vraceli tím, že v Kitty Hawk přispěli k historickému úspěchu jen horkým vzduchem. Situaci zachránil bývalý astronaut a senátor John Glenn, který přiznal zásluhy oběma státům.

Roztržka je úsměvná až do chvíle, kdy si uvědomíme, co je vlastně v sázce. Oba státy chtěly totiž na oslavy výročí letu Wrightových přilákat co nejvíce lidí. Občané Daytonu na největší akci v dějinách města vybrali mezi sebou 27 milionů dolarů a několik let zvelebovali své město, které měly navštívit miliony turistů. V Severní Karolíně vypukly hlavní vzpomínkové akce až před vánoci a místní se obávali, že jim v Ohiu vyplýtvají veškerou slávu. Spory dvou znesvářených amerických států však propukaly na celém americkém území: občané si začali montovat na své vozy okrasné státní poznávajíc značky. Severní Karolína na nich má heslo: První v letu a Ohio zase Rodiště letectví.

Bratři Wrightové se na to asi z oblak dívají a možná pobaveně, možná nevěřícně kroutí hlavami. Ukázalo se, že nejde jen o pár měsíců okolo výročí, ale o trvalý zájem, který možná přebere hlavní město Washington. Tam bylo na mezinárodním letišti Dulles otevřeno už druhé a nejrušnější Muzeum letectví a kosmonautiky na světě.

MIROSLAV KONVALINA, Washington