1
vychází 22. 12. 2003

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


PRÓZA V ROZHLASE

Český rozhlas 3 - Vltava, 1. ledna, 16.40 hodin

Dopisy utrpení a lásky

Francie dvanáctého století: slavné království, ochránkyně papežství, vlast velkých náboženských reformátorů a světců, ale také země, která se těší obzvláštní přízni filozofů, teologů, spisovatelů a humanistů. Zde se také zrodila jedna z nejslavnějších mileneckých dvojic lidských dějin: Pierre Abélard a jeho Heloisa, jejíž příběh přinese pořad Schůzky s literaturou.

Na základě dopisů jednoho z nejvýznamnějších filozofů středověku a jeho žačky Heloisy si přiblížíme příběh vášnivé lásky, odloučení i vzájemné úcty a věrnosti. V samostatně napsané Historii mých utrpení zanechal Pierre Abélard poutavé svědectví o svém bouřlivém životě. Vypráví o svém hledání, o konfliktech se soudobými myšlenkovými autoritami, ale také o setkání s krásnou a nadanou Heloisou, o jejich vzájemném vzplanutí, o nepřízni okolí a posléze o nešťastném osudu jejich lásky. Vzájemná korespondence mezi Abélardem a jeho Heloisou pak patří k nejzajímavějším svědectvím o životě ve 12. století. Osudy slavné dvojice bývají někdy vnímány jako výraz zrodu středověkého individualismu, tato interpretace však bývá většinou spojována s bouřlivými životními peripetiemi obou protagonistů. Milostný příběh dvojice je přitom takřka banální: učitel dialektiky se zamiluje do dvacetileté dívky, zrodí se nechtěný syn, filozof je následně potrestán Heloisiným příbuzenstvem kastrací. Milostné pouto se později mění v pouto duchovní, jehož výsledkem je vzájemná korespondence.

Pořad připravila Vlasta Skalická. V režii Dimitrije Dudíka účinkují Otakar Brousek, Hana Kofránková (literárněhistorické komentáře), Ivan Řezáč, Věra Slunéčková (Abélard a Heloisa v citacích z korespondence). V pořadu zazní dobová i moderní francouzská duchovní hudba.

(tur)