1
vychází 22. 12. 2003

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


ZÁPISNÍK ZAHRANIČNÍCH ZPRAVODAJŮ

Český rozhlas 1 - Radiožurnál; sobota - premiéra 13.05, repríza ve 22.00

Miamské art deco

Říká se, že Spojené státy trpí historickým komplexem. Nemají středověké hrady, gotické katedrály ani keltská pohřebiště. Do Spojených států se obvykle nejezdí za architektonickými památkami. Pravda, v New Yorku a dalších městech, především na východním pobřeží, se některé najdou, ale ve srovnání s Evropou či Asií jsou mladší a skoro ojedinělé. Na Floridě lze ale najít celou městskou památkovou rezervaci.

V jedné z četných kaváren a barů na miamské promenádě Ocean Drive střídá místní kapela starší americké písničky s latinskoamerickými rytmy. Personál je převážně hispánského původu. Konec konců jsme na Floridě, kde podle odhadů žijí až dva miliony Kubánců a kromě toho je tu spousta imigrantů i z jiných zemí Střední a Jižní Ameriky. V mnoha koutech Miami Brach, což je vlastně městská část miamské aglomerace s vlastní administrativou, se tak návštěvníci cítí spíš jako někde v Latinské Americe, a ne v zemi, kde je úředním jazykem angličtina.

Tradičně se na Floridu jezdí za sluncem a koupáním či poklidným životem na penzi. Ale Miami Beach se může pochlubit i jinou atrakcí než je teplé moře a písečné pláže. Je jí tzv. Art Deco District, něco, co bychom ve střední Evropě nazvali nejspíš městskou památkovou rezervací. Původ má ve dvacátých letech minulého století. Tehdejší prosperita přinesla Miami nebývalý rozvoj, na Floridu se začaly jezdit rekreovat movitější vrstvy americké společnosti, a to s sebou přineslo značné investice do výstavby hotelů a jiných zařízení spojených s turistickým ruchem. Naštěstí pro Miami Beach se ale výstavba neomezila jenom na mnohaposchoďové hotelové komplexy. Ve dvacátých a třicátých letech tu vyrostla celá čtvrť menších penzionů, domů k pronajmutí a rodinných vilek. A protože majitelům záleželo na stylu, stavělo se v tehdy nejnovějším slohu, který byl oficiálně uveden na světovou scénu na výstavě v Paříži v roce 1925. Říkalo se mu doslova "dekorativní umění", zkráceně art deco.

V architektuře se vyznačuje na první pohled pastelovými barvami hladkých fasád, čistými liniemi, četnými terasami a balkóny a ozdobnými detaily často s mořskou tematikou. Ve stylu art deco jsou postaveny i hlídkové věže na pláži

Jenomže to tak vůbec nemuselo být. Tato část Miami začala ve druhé polovině 20. století upadat a hrozil jí zánik, demolice a nahrazení železobetonovými komplexy tak typickými pro jiná americká města. V sedmdesátých letech se však podařilo skupině nadšenců prosadit, aby byl miamský Art Deco District zařazen do amerického národního seznamu historických památek. Postupem času se podařilo sehnat investice na opravy a oblast znovu nabyla někdejší lesk. Že to mělo smysl, dokazuje i počet návštěvníků, kteří sem jezdí.

"Jsem stavař, mám v New Yorku vlastní firmu, a proto se mi architektura tady na Floridě moc líbí. Je to něco, co bych chtěl taky dělat. Ty barvy budov jsou velmi příjemné, ten styl. Jako Newyorčan bych tady strašně rád bydlel, je to skvělé místo na bydlení. Často sem jezdím, jsem tady na dovolené už popáté," řekl mi jeden z rekreantů.

Pod neonovými světly na promenádě Ocean Drive hraje živá huba celý den. Hosté popíjejí chlazené drinky a klábosí spolu, přičemž angličtina je tu v menšině. Projděte se po Art Decco District a pak se k nim připojte. Mám za to, že se (stejně jako já) budete cítit jako někde úplně jinde než ve Spojených státech a v úplně jiné době.

VÍT POHANKA