52
vychází 15. 12. 2003

Zpět na obsah         

Názory, komentáře


ZKRAJE TÝDNE

Musíme jen tiše přihlížet?

Původně jsem si myslela, že budu psát o něčem zcela jiném. Ale jak psát o čemkoli jiném, když cítím veliké ohrožení. Zdá se mi, že málokdo z lidí, se kterými mluvím, cítí, že se teď, právě teď rozhoduje o dalším osudu kultury u nás. Média veřejné služby u nás - tedy Český rozhlas a Česká televize - jsou v krizi. Už několik let se mluví o zvýšení koncesionářských poplatků a tím, že se stále jen mluví a nic se neděje, poplatky ve skutečnosti klesají. Ve výsledku to znamená omezení tvorby nových pořadů. Je to absurdní situace: média veřejné služby jsou zákonně definována, vládní koalice má ve svém programovém prohlášení jejich podporu, existuje spousta šikovných "veřejnoprávních" tvůrců, kteří by uměli dělat důležité a pro zdraví společnosti zásadní programy, filmy a pořady. Ale nejsou peníze. Občany už nejde dále zdaňovat, tvrdí odpůrci. Dvacet korun měsíčně za televizi a osm za rozhlas by je asi zruinovalo. (Zvlášť když už zaplatili oněch deset a půl miliardy za Novu - dodávám já).

A nakonec: České televizi docela stačí jeden program a ten druhý zprivatizujeme, říkají naši pragmatici.

A tak tedy na všech frontách za tichého přihlížení nás všech vítězí šoubyznys a bulvár a úspěšně tak vytlačuje cokoli, co by mohlo zavánět větší náročností. Ale musíme opravdu jen tiše přihlížet? Já si myslím, že ne. Myslím si, že by občané měli navázat kontakt s politiky, kteří zastupují jejich zájmy. Poslanci mají své poslanecké dny, kdy je lze navštívit, mají adresy, na které je možno psát.

Jako děti jsme se učili o kulturním českém lidu, který se rozhodl, že si postaví své divadlo a po grošících si nastřádal na své Národní. Kupodivu zatím nikdo nepřišel na to, že v té hezké budově na nábřeží se hrají lidu nesrozumitelné kusy, a přispívat na ně svými daněmi musí i ti, kdo tam - jak je rok dlouhý - nos nestrčí. Přitom je tolik hezkých muzikálových produkcí, které se tísní v malých divadélcích... Což takhle zprivatizovat jednu budovu Národního divadla. Vypadá to absurdně, ale přesně o totéž se nyní hraje v kauze České televize. A tak vyzývám kulturní český lid, aby nějak srozumitelně dal těm, kteří rozhodují, najevo své názory. Ona už účast ve volbách leccos naznačuje, ale já bych navrhovala vyjádřit se ještě srozumitelněji!

HELENA TŘEŠTÍKOVÁ