50
vychází 1. 12. 2003

Zpět na obsah         

Televize
a film


FILM

O hledání bezpečného místa k životu

Hrdiny filmu Špína Londýna jsou mladí imigranti: nigerijský lékař Okwe (Chiwetel Ejiofor) a turecká dělnice Senay (Audrey Tautou)Zprávy o nelegálních migrantech se v médiích objevují každou chvíli: na té či oné hranici chytili desítky utečenců, kteří se snažili dostat přes čáru; opět byli odhaleni pašeráci lidí; v tajné skrýši kamiónu se zbožím přistihla policie zoufalé uprchlíky... O tom, že s podobnými problémy se potýkají v řadě zemí, svědčí nejen publicistika, ale stále častěji také hraná filmová tvorba (např. francouzská či britská). Aktuálnost i sociální palčivost "uprchlického" tématu dokládá i slovinský snímek režiséra a scenáristy Damjana Kozole Náhradní díly, který vzbudil velkou pozornost na letošním MFF v Berlíně. Autor tu zvolil pohled z druhé strany, tj. nikoliv ze zorného úhlu utečenců, který bývá u tohoto filmového tématu obvyklejší, ale z pozice převaděčů. Tedy těch, kdo organizují přechody utečenců a jejich zoufalé, bezvýchodné situace většinou bezostyšně zneužívají. I když jsou však hlavními postavami Kozolova filmu skutečně dva převaděči, někdejší motocyklový závodník Ludvík a mladý řidič Rudi - mimochodem zdaleka nejde o darebáky bez svědomí, ale spíše o životní ztroskotance -, pozornost tvůrce se zaměřuje i na jejich lidské "zboží". A také na nejistou budoucnost těch i oněch v příští společné Evropě.

Síla filmu je v nesentimentálně věcném, zároveň však i psychologicky hlubokém přístupu tvůrců k tématu a hrdinům; na první pohled suché konstatování - "tak to je" přerůstá v citově působivé svědectví o odvrácené straně nezadržitelného "pokroku" současné doby.

Film Špína Londýna, čerpající námět ze skrytého světa ilegálních imigrantů v britské metropoli, natočil Stephen Frears (Moje krásná prádelnička, Nebezpečné známosti, Všechny moje lásky atd.). Na půdorysu atraktivního příběhu s téměř detektivní zápletkou nemilosrdně odkrývá život těch, o nichž hlavní hrdina trpce říká: "My jsme lidé, které nikdy nevidíte". Žijí leckdy bez dokladů a pracovního povolení, nemají žádná práva, nepožívají ochranu a jsou nesvědomitě využíváni každým, kdo o jejich bezprávném postavení ví. I když je jejich práce skrytá, často na nich stojí i padá chod nejrůznějších firem a podniků.

Dvojice mladých imigrantů, nigerijský lékař Okwe (Chiwetel Ejiofor) a turecká dělnice Senay (Audrey Tautou), je obětí tvrdého zacházení zaměstnavatelů, ale důvtipným řešením se nakonec dokáže ze svého postavení vymanit. Příběh má příjemně překvapivou pointu, ale jeho obecná rovina a především vyznění zanechávají v podvědomí diváka řadu hořkých otázek, které může řešit pouze život. Pokud vůbec. Dík nosnému scénáři (S. Knight, mj. spoluautor proslulé televizní soutěže Chcete být milionářem?), dynamické režii i brilantním hereckým výkonům je Špína Londýna jedním z nejpůsobivějších britských filmů poslední doby, který dostal cenu londýnských filmových kritiků a zaujal i na benátském MFF, kde Frears získal speciální cenu za režii.

AGÁTA PILÁTOVÁ