50
vychází 1. 12. 2003

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


PRÓZA V ROZHLASE

Český rozhlas 3 - Vltava, 14. prosince, 20.20 hodin

Soukromá tma

Okamžik - sdružení pro podporu nejen nevidomých vzniklo v polovině roku 2000 s cílem podporovat samostatný život a tvořivost zrakově postižených, přispívat k lepší informovanosti veřejnosti o nevidomých a k jejich sbližování se světem vidících. V loňském roce Okamžik vydal knihu Nevídáno, ve které dva nevidomí a jeden hluchoslepý vyslovují své osobní zkušenosti ze života s handicapem. Sborník Co vlastně ti nevidomí dělají? (Okamžik, Praha 2003) je výrazným posunem k literární kvalitě. Prózy a básně devíti zrakově postižených ilustrovala nevidomá Pavla Francová. Pásmo Soukromá tma spojuje texty s rozhovory tří autorů.

Nevidomý Miroslav Michálek (1954) absolvoval Vysokou školu ekonomickou v Praze, deset let pracoval jako ekonom. Je předsedou občanského sdružení Okamžik a koordinátorem dobrovolníků a asistentské služby. Vydal sedm knih humorně laděné rýmované poezie. Články o životě se zrakovým postižením publikuje v časopise Zora.

Jiří Mojžíšek (1952) je mezi nevidomými známou osobností. Na pražské konzervatoři pro zrakově postižené se seznámil s počítači, několik let pracoval v Československé akademii věd, dnes vytváří vlastní programy. Jeho program KUK umožňuje nevidomým samostatně číst. Ve svých textech přirozeně, bez sentimentality píše o životě se slepotou. Osobním příkladem, životní energií a optimismem, odvahou, se kterou se pouští do neznámých situací narušuje řadu zakořeněných představ.

Pavla Francová (1972) absolvovala bakalářské studium na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (tlumočnictví, překladatelství) a magisterské studium na West Chester University of Pennsylvania (poradenství, psychoterapie). Učí anglicky mluvící cizince češtinu, poskytuje poradenské a konzultační služby v oblasti nezávislého života zrakově postižených, vede program alternativních metod seberozvoje. V 90. letech reprezentovala Českou republiku na evropských a světových šampionátech zrakově postižených v plavání, v atletice a v běhu na lyžích. V roce 1992 Získala medaile na zimních i letních paralypijských hrách. Je držitelkou ženského světového rekordu v běhu nevidomých na 3000 metrů. Kreslí, maluje, ilustruje knihy. V roce 2004 bude mít několik samostatných výstav.

Pásmo z textů a vyprávění Pavly Francové, Miroslava Michálka a Jiřího Mojžíška připravil Jiří Hůla. V režii Markéty Jahodové účinkují Jana Franková a Vladimír Javorský.

(ja)