48
vychází 18. 11. 2003

Zpět na obsah         

Tipy Čro


Pátek 28. 11. 2003 Český rozhlas 2 - PRAHA - 6.45 hodin

Skleníková zelenina

Ani koncem listopadu nemusí mít pěstitelé zeleniny svoje skleníky a zateplené pařeniště prázdné a bez výpěstků. Vhodné a nepříliš nákladné je dopěstování těch druhů zeleniny, které jsme do zakrytých záhonů přenesli koncem srpna nebo v září se záměrem prodloužit jim vegetační = pěstební dobu.

Mohl to být např. řapíkatý celer, který snáší i chladnější dopěstování - podzimní nebo zimní odrůdy póru, které jsme sem přesadili do rýh a teď je přihrnujeme zeminou, abychom dosáhli vybělení stonků, - dále přesazený mangold řapíkatý také dopěstujeme, případně jej dopěstujeme na jaře. Čínské zelí (na rozdíl od pekingského) má jenom velmi krátkou pěstební dobu: teď vyseté ve skleníku sklidíte začátkem února. Ani šterbák zahradní neboli eskariol (také endivie zimní) nepotřebuje dlouhou pěstební dobu.

Z minulých (zářijových) výsevů skliďte portulák (neboli špenát kubánský), kozlíček polníček, ukliďte také černou ředkev a celer bulvový. Pomalu se připravte na výsevy paprik, rajčat i salátů k přirychlení pro jarní sklizně.

(pel)