48
vychází 18. 11. 2003

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Dinotopie

Společnost Magic Box přichází v předstihu před vánoci s atraktivní nabídkou filmové trilogie. Zfilmovaný román spisovatele Jamese Gurneyho Dinotopie (který vznikl jako televizní seriál) nabízí divákům opravdu poutavou podívanou.

Dobrodružná fantasy z dílny režiséra Marka Brambilly nás zavádí do světa podivuhodného ostrova jménem Dinotopie, kde spolu žijí lidé a dinosauři. Příběh začíná dramatickým letem otce se synem a jeho přítelem, který skončí vlivem náhlé bouře ve vlnách rozbouřeného moře. Zatímco oba chlapci se zachrání, otec zůstane v potopené cesně. Pobřeží tajemného ostrova je pro chlapce lákavé, a tak se vydají do vnitrozemí, kde narazí na obyvatele Dinotopie. Díky Marion, dceři starosty, poznávají zdejší život a učí se chránit před masožravými tyranosaury. Zavítají do Města vodopádů, kde jsou postaveni před zjištění, že z ostrova není úniku. Zatímco se smiřují s tímto faktem, pronikne ven zpráva, že magické sluneční kameny, z nichž čerpá ostrov svou sílu, slábnou a je potřeba Dinotopii zachránit.

Výpravná trilogie (poskládaná ze tří kazet VHS a jednoho DVD kompletu) Marka Brambilly byla natočena v produkci společnosti Hallmark Home Entertainment a nutno říci, že opravdu velkoryse. Její rozpočet činil 80 milionů dolarů a projekt se tak zařadil mezi nejnákladnější televizní díla všech dob. Konečně, vizuální stránka stojí za to. Fantastické kulisy ostrova, zejména pak Města vodopádů, nabízejí podívanou srovnatelnou kupříkladu se Spielbergovým Jurským parkem. Díky fantazii autora předlohy, Jamese Gurneyho, však v lecčems podobná díla i předčí. Ostatně, natáčelo se mj. v USA, Brazílii, Egyptě a Thajsku. Na filmu se podílelo přes dvě stovky kreativních umělců a přibližně stejný počet herců a komparsistů. Vytvořením osmnácti hlavních dinosaurů bylo pověřeno sedmdesát počítačových specialistů.

Hlavní role Karla a Davida vytvořili Tyron Leitso a Wentworth Miller, Marion hraje Katie Carrová. Čas i peníze, které tvůrci do Dinotopie investovali, se vyplatil. Kromě mimořádného diváckého úspěchu byl projekt odměněn řadou cen včetně šesti nominací na nejprestižnější ceny na světě - Emmy.

(ska)