48
vychází 18. 11. 2003

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


ZÁPISNÍK ZAHRANIČNÍCH ZPRAVODAJŮ

Český rozhlas 1 - Radiožurnál; sobota - premiéra 13.05, repríza ve 22.00

Indiáni z Long Islandu

Asi sto kilometrů od newyorského Time Square, téměř na konci ostrova Long Island, žije dvousethlavý kmen Shinnecocků. V jejich sousedství jsou na plážích Atlantiku luxusní vily amerických celebrit, právníků a lékařů. Shinnecockové ale žijí prostě, přízemní domky a před nimi zaparkovaná rezavějící auta, v komunitním centru se rozdává večeře a dva mladíci k tomu pouštějí ze starého gramofonu desky s hity minulého století.

Zdejší usedlíci mají podobou blíže k afroameričanům, ale hrdě nám vyprávějí, jak v jejich žilách koluje indiánská krev. Patří ke kmeni, který má problémy s tím, jak dostatečně prokázat svůj původ, a není tedy jako indiánský uznáván na federální úrovni. Stát New York jim ale privilegia původních obyvatel přiznává. Právě tato skutečnost je pro jejich život v rezervaci nesmírně důležitá. Pokud se rozhodnou žít i nadále na půdě rezervace, mají nejen právo na sociální dávky, ale také si vládnou sami a - což je teď velmi podstatné - neplatí státní daně.

Středem pozornosti se stal indiánský daňový ráj před rokem, kdy starosta New Yorku Michael Bloomberg zvedl ve městě daně na cigarety o několik dolarů za jedinou krabičku. Newyorčané hledali, kde by si levnější cigarety nejlépe opatřili. Někteří sáhli po internetu, jiní se vydali na území suverénních indiánských kmenů, kde daně neplatí, a velmi brzy ocenili dostupnost rezervace, vzdálené jen dvě hodiny cesty vozem z města a navíc v atraktivní rekreační oblasti. Nákup cigaret je tedy možné spojit s krásným jednodenním výletem.

Shinnecockové nelenili a postavili u silnice protínající rezervaci jednoduché stánky s velkými ukazateli bezkonkurenčně nejvýhodnějších cen kuřiva. Před pokladnami se zejména o víkendech tvoří fronty a není to rozhodně kvůli indiánským čelenkám nebo mokasínům.

Manželé z New Jersey zrovna koupili asi dvacet kartonů cigaret. Prodavačka přiznává, že při prodeji neexistuje žádný limit pro množství cigaret, a jsou zákazníci, kteří si jich odvážejí tisíce, i když je zřejmé, že je sami nemohou vykouřit. Indiáni se těší, že díky prodeji tabákových výrobků kmen Shinnecocků konečně zbohatne a postaví si nejen nové domy, ale bude investovat, tak jako v jiných rezervacích, do trvalejšího zdroje příjmů, a tím je indiánské kasino.

Na obchodě je napsáno, že tady indiáni žijí v míru už přes 300 let. Řada žalob podaná na Schinnecocky však napovídá, že především obchodníci s tabákovými výrobky mimo rezervaci už vykopali válečnou sekyru. Zatím je ale prodej nezdaněných cigaret v rezervaci na Long Islandu legální. O zapomenutý kmen je zájem jako nikdy předtím. Moderní Amerika také naučila indiány podřizovat se zákonům trhu; v tomto případě jsou na straně těch, kteří vydělávají.

MIROSLAV KONVALINA