47
vychází 10. 11. 2003

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


ROZHLASOVÁ ZÁBAVA

Český rozhlas 2 - Praha, 21. listopadu, 14.30 hodin

Neoslavené narozeniny

Právě v tomto měsíci by herec, spisovatel, dramatik, režisér a nezapomenutelný vypravěč Miroslav Horníček oslavil své 85. narozeniny.

Kdyby. Kdyby nebylo toho smutného kdyby.

V repríze pořadu Second hand se vrátíme o pět let zpátky, do okamžiků, kdy na jevišti Velkého divadla v Plzni slavil svoji osmdesátku. Pochopitelně, že bylo veselo, jako bylo veselo s panem Horníčkem vždycky. Ale já vám teď chci sdělit ještě něco navíc, co v pořadu neuslyšíte, ale přesto by snad byla škoda, aby tyto drobné historky zapadly. - V okamžiku, kdy jsem se s ním tehdy, v den jeho osmdesátky, setkal, právě si nesl na jeviště láhev červeného vína. To bylo divadlo ještě bez diváků. Pozdravili jsme se, gratuloval jsem a pak jsem šel dát kytici ještě i paní Horníčkové do divadelní šatny. Díky tomu jsem byl svědkem okamžiku, kdy organizovala, aby onu láhev červeného vína na jevišti vyměnili za láhev minerálky.

Miroslav HorníčekPotom začal slavnostní večer a herec Jiří Samek pozval na divadelní prkna, na kterých kdysi pan Horníček začínal, oslavence. Přišel, ukláněl se, obecenstvo povstalo. Vzápětí pan Horníček zjistil, že místo láhve vína má na stolku vodu. Rozčílil se, pochopitelně. Dokonce prohlásil, že netušil, jací jsou v Plzni zloději a s významným pohledem do lóže, kde seděla jeho manželka, zalitoval, že se raději nenarodil v Rio de Janeiru. Bylo mu jasné, kdo láhev zaměnil. Ale v zákulisí šéf činohry Divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni, Pavel Pavlovský, o tom pochopitelně neměl ani tušení, a proto okamžitě sjednal nápravu a přinesl na jeviště jinou láhev vína. Takže večer mohl už nerušeně pokračovat, což díky záznamu uslyšíte i v našem pořadu.

Když později na jevišti gratulovala paní Stella Zázvorková, pan Horníček jí pochopitelně nalil číši vína. Později, v průběhu večera zjistil, že má prázdnou nejen vlastní skleničku, ale i celou láhev. Okamžitě se snažil situaci vyřešit. Prohlásil: "Která ta sklenička je vlastně moje ? Asi tahle." A vzal si téměř plnou skleničku, která na stole zbyla po paní Zázvorkové. Jenže moderátor Jiří Samek pravdivě upozornil, že to je víno po paní Zázvorkové. Což oslavenec moc dobře věděl, však si tu skleničku musel podat z druhého konce stolu. Problém zvládl bravurně: "Nevadí, Stella určitě AIDS nemá."

Divadlo se smálo a pan Horníček se spokojeně napil. Škoda, že ty osmdesáté páté narozeniny už neoslavil. Všichni bychom mu to moc přáli.

VLADIMÍR BERNÁŠEK