44
vychází 20. 10. 2003

Zpět na obsah         

Tipy Čro


Středa 29. 10. 2003 Český rozhlas 2 - PRAHA - 21.30 hodin

Rozhlasová akademie třetího věku

Z přednášky PhDr. Miloslava Polívky vyjímáme: "Jan Lucemburský se zřejmě necítil v českém prostředí zcela doma. Byl vychován u lucemburského a francouzského dvora a pronikal odmalička do tajů vysoké politiky. Zřejmě mu vadilo úzké české prostředí, politikaření různých skupin české šlechty, ale také neznámá řeč i jiná kultura. Proto Čechy opouštěl, kdykoliv se mu pro to naskytla příležitost. Pobýval v Itálii, ve Francii i v německých zemích, zasahoval do mezinárodních jednání, účastnil se ale rád turnajů a banketů.

Dějiny a s nimi spjaté osobnosti mají ovšem své paradoxy. Jan sice úplně nezvládl poměry v českých zemí, ale poznal jejich hospodářskou sílu a začal z nich vytvářet základnu svého rodu. Nevyrovnal se s půtkami českých šlechtických skupin, ale vtáhl české země do mezinárodní politiky, když jako jejich panovník vyjednával v řadě zemí jižní, západní a střední Evropy. "Král cizinec" připojil k Českému království Chebsko, knížectví Lužická a Slezská. Méně však uspěl na jihu, kde chtěl získat Tyrolsko, Korutany a některá území v severní Itálii, a to válečnými výpravami i sňatkem svého syna Jindřicha s "Ošklivou vévodkyní", tedy s Markétou řečenou Pyskatou."

Kontrolní otázky:

1) Jak se nazýval proslulý koncept Jiříkovy mezinárodní politiky?
2) Zvažte, které příčiny způsobily zlom mezi dvěma vrcholnými etapami mezinárodního uznání Českého království na sklonku 14. a v 15. století.

(df)