44
vychází 20. 10. 2003

Zpět na obsah         

Tipy Čro


Úterý 28. 10. 2003 Český rozhlas 3 - VLTAVA - 13.30 hodin

V duchu československém

Říjnový státní svátek je dobrou příležitostí k prezentaci hudební tvorby obou našich národů, které žily řadu desetiletí ve společném státě, a dnes, kdy už celé desetiletí žijí každý samostatně, mají spolu velmi dobré vztahy. A tak velký odpolední koncert - Hudební galerie - přináší program, v němž zazní hudba pro každý z obou národů specifická, ale zároveň i do jisté míry symbolizující naši blízkost a vzájemné vztahy. Otevřou je - pro Hudební galerii poněkud netradičně - dva sbory a capella - Foersterova Česká píseň a Suchoňova Aká si mi krásna. Oba byly a mnohdy ještě jsou trvalou součástí repertoáru desítek českých i slovenských sborových těles, svým vlasteneckým laděním sehrávaly v minulosti i významnou úlohu společenskou.

Smetanův Vyšehrad připomene jedno významné jubileum rozhlasové, které si připomínáme právě letos 28. října. Uplyne totiž 70 let od okamžiku, kdy se poprvé ozvalo úvodní slavné harfové téma jako nová znělka Československého rozhlasu. Tou zůstalo dodnes - hlásí se jí, byť v posledních letech ne vždy v originální verzi, rozhlasová stanice Český rozhlas 2 - Praha.

Svou Slovenskou suitu psal Ján Cikker v těžkých dobách druhé světové války. Odráží lidové tradice rodného Slovenska, které jsou i dodnes velmi živé. Nejsou jen nostalgickou vzpomínkou na různé okamžiky slovenské minulosti, ať historicky podložené nebo legendy. Chtějí zároveň symbolizovat různorodý a bohatý život uprostřed krásné slovenské přírody. Naznačuje to každá z pěti vět, obdařená konkrétními názvy: Na zelené louce, Moje milá, kde jsi?, Sivá očka, bílá líčka, Když srdíčko pobolívá a Jano, Jano, ty jsi zbojník!

V závěru koncertu pak zazní slavnostní a jásavé tóny Janáčkovy Sinfonietty, která vznikla v roce 1926, v optimistické atmosféře před všesokolským sletem i z radosti nad prvními léty svobodného a samostatného Československa. V našem koncertě ji provede Česká filharmonie řízená Zdeňkem Košlerem, který dlouhá léta umělecky působil mimo jiné v Bratislavě .

BOHUSLAV VÍTEK