44
vychází 20. 10. 2003

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Láska s výstrahou

Americký film Láska s výstrahou patří k těm, které člověk zhlédne a jeho syžet si znovu připomene, až když se podívá za čas na jinou podobnou romantickou komedii. Přesto není z těch, které by bylo nutno rychle vypnout, protože ctí slušné řemeslo. Na kazetách a DVD jej nabízí v těchto měsících společnost Warner Home Video.

Osa příběhu je dána stokrát ověřeným hollywoodským schématem a je velmi banální - expozé ukáže hlavní hrdinku Lucy coby neohroženou bojovnici za zachování kulturních památek a za charitu, načež vzápětí ji autor scénáře vrhne vstříc uvolněnému právnickému místu u nenáviděného spolumajitele firmy bořící právě ony staré památky. Režisér Marc Lawrence si napsal svůj scénář podle oblíbené šablony - nadaná a chytrá, leč víceméně chudá dívka obrátí život i srdce milionáře naruby a nakonec i správným směrem.

Nejenže někdejší proutník Wade s údivem zjišťuje, že každá dívka mu do postele nevleze, ale navíc v této trochu pomatené osobě po svém boku nalézá zalíbení.

Pokud přijmeme hru na pohádku pro dospělé či dospívající slečny s lacinými šminkami ve školní kabele, můžeme se vcelku nenáročně pobavit. Lawrence má naštěstí smysl pro svižné tempo a milý humor, takže se můžeme dočkat dialogu jako je tento: "Něco bych po vás chtěl." - "Ne, tak to by nešlo. Jestli myslíte tamto, tak to ne! Taková nejsem." - "Vy mi nerozumíte. Chci, abyste mi dělala právničku." - "Panebože, tak to radši beru ten sex!"

Zkrátka pár chudé a bohatého připomíná tak trochu Pretty Woman a trochu Pygmalion, ale je díky duchaplným glosám a špičkování obou hlavních protagonistů neurážlivou zábavou. Ve výběru herců byl ostatně režisér Lawrence opatrný - a spolehl se na osvědčené kvality dnes už zjevných škatulek Sandry Bullockové a Hugha Granta. Respektive na civilní herectví vycházející ze střídmých přirozených prostředků v případě Sandry, a na lehce výstřední gestikulace a mimiku snad až příliš stejného Granta. Komedii dodává švih ve vyprávění hudba Johna Powella i kamera ostříleného hollywoodského borce Laszlo Kovácse.

(ska)