44
vychází 20. 10. 2003

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


ROZHLASOVÁ ZÁBAVA

Český rozhlas 2 - Praha, 2. listopadu, 15.04 hodin

Padesátníkové novinky

Jan Kryl"Jan Werich, jak už ho neznáte" - tak se jmenuje padesátníkový seriálek, který navázal na předchozí sérii vzpomínek R. A. Dvorského a který, jak se dovídám z prvních ohlasů, nadšeně přivítali všichni Werichovi obdivovatelé. Chystám ho z různých zdrojů, ponejvíce ovšem z archivu Českého rozhlasu. Werichovy myšlenky, jeho pohledy na okolní svět a úvahy o životě - svém i druhých - jsou stále platné a potřebné. Tentokrát vám bude Jan Werich vyprávět o psovi jménem Thord, v nahrávce z roku 1969.

Kromě Jana Wericha vás v tomto Padesátníku čeká také setkání s Daliborem Pokorným, Josefem Hlinomazem a Bedřichem Zelenkou. Opožděně pak připomenu letošní životní jubileum známého brněnského skladatele Bohuslava Sedláčka, jehož dvě písničky vám zazpívají Josef Zíma, Vlastimil Pantůček a Vladimír Fux. Písniček ovšem uslyšíte samozřejmě mnohem víc - ať už v podání Lenky Filipové - Kudělové a Ladi Kerndla, Václava Neckáře, Jiřího Grossmanna anebo Karla Kryla, kterého však připomenu s konkrétním záměrem. Tentokrát jsem si totiž pozval k mikrofonu jeho o tři roky mladšího bratra Jana, který právě v minulých dnech vydal své první CD s názvem "Krédo". Jan Kryl začal vystupovat s recitací svých básní a interpretací svých písniček 21. srpna roku 1998 v programu písničkáře Pepy Nose, s nímž od té doby vystupuje převážně dodnes. Podobně jako Karel ani Jan si nebere žádné servítky a je nesmlouvavým kritikem všeho špatného, co nás v dnešním světě obklopuje. O své tvorbě říká: "Vím, že spousty lidí svými texty naštvu, ale chci pokračovat v tom, co dělal Karel. Chci stejně jako on nazývat věci pravými jmény, chci aby zlo bylo nazváno zlem, protože když se to podaří, je odhaleno a není už tolik nebezpečné."

Tolik Jan Kryl, který vám na sebe v Padesátníku prozradí pochopitelně mnohem víc.

Nu a na konec jsem si ještě nechal informaci o tom, co sice ještě v tomto Padesátníku neuslyšíte, ale na co už se nyní můžete začít těšit: na vzpomínky, úvahy a glosy Jana Wericha bude navazovat seriál hereckých vzpomínek Hany Vítové a Václava Trégla. Věřte mi - přijdete si na své!