43
vychází 13. 10. 2003

Zpět na obsah         

Tipy Čro


Středa 22. 10. 2003 Český rozhlas 2 - PRAHA - 21.30 hodin

Rozhlasová akademie třetího věku

Z přednášky docentky Evy Semotanové vyjímáme: Obraz českých zemí nám zachovaly také staré mapy. Středověcí myslitelé a učenci znázorňovali dosud známý svět jednoduchým schématickým způsobem, odpovídajícím dobovým představám o Zemi jako středu vesmíru. Zemi zobrazovali v podobě okrouhlé nebo obdélné desky se značně deformovaným obsahem; jejím středem byl Jeruzalém. Vznikaly tzv. T a O mapy, kruhové nebo oválné, členěné ve tvaru písmene T na tři světadíly: Evropu, Asii a Afriku - světadíly oddělovalo Středozemní moře a řeky Nil a Don (Tanais). První vyobrazení Čech, Moravy a Slezska na raně středověkých mapách světa a Evropy bylo velmi prosté. Většinou se však omezilo na zobrazení charakteristického valu horských pásem, obklopující českou kotlinu, na zakreslení toků hlavních řek nebo hlavního města Prahy. Věrohodněji a podrobněji zachycovaly mapovanou krajinu teprve kompasové navigační mapy, zvané portulány. V Evropě se začaly objevovat od 13. století v souvislosti s rozvojem mořeplavectví.

Kontrolní otázky:

1. Který z citovaných autorů se ve svém díle vyjadřoval o českém národě a české zemi kriticky a který naopak velmi obdivně?

2.. Lze písemné a mapové doklady o české krajině z 15.-17. století považovat za přesné a spolehlivé prameny k poznání proměn krajiny?

(df)