40
vychází 22. 9. 2003

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Děvčátko

Osudová setkání, smrt i láska - to vše uprostřed šedivé nálady panelákového sídliště. I tak by se dalo v kostce shrnout téma českého filmu Děvčátko, který nabízí od září v prodeji i v půjčovnách Centrum českého videa.

Hlavní hrdinkou příběhu autorského snímku Benjamina Tučka je sedmnáctiletá Ema. Její osudy jsou zdánlivě obyčejné a celkem typické pro městskou dívku jejího věku - rozejde se s frajerem Viktorem, prožije románek s budoucím pilotem Karlem a potká opravdového muže svého příběhu, taxikáře bez taxíku. Do jisté míry kopíruje kroky své matky, jež žije bez muže a podobně jako dcera se pokouší hledat štěstí a zábavu v omezených mantinelech fádního sídlištního prostoru. Ve vztahovém propletenci se postavy a jejich city náhodně setkávají a osudově míjejí a klouzají na vlnách nálad vyvolávaných neutěšeným odcizeným prostředím, v němž se jen těžko nachází bohatší životní rozměr.

Zhuštěný milostný příběh je vyprávěn tak, jak vnímá svět kolem sebe Ema - téměř v klipovém rytmu, barevných obrazech a za doprovodu svižné hudby (Ivo Heger). Některé scény jako by přímo vypadly z reklamních šotů nebo hudebních klipů - například společná ranní taneční rozcvička Emy a její matky na střeše paneláku nebo určité výjevy sídlištního života. V hlavní dívčí roli exceluje nezvykle přesvědčivým výkonem Dorota Nvotová (dcera známého slovenského divadelníka Juraje Nvoty, který před časem představil v kinech svůj hraný debut Kruté radosti), nesporně další vycházející talentovaná hvězdička. Vynikající kreaci předvedla také Jana Hubinská v roli její matky hledající nový vážný vztah (získala za ni Českého lva). Zajímavý pár Karlových rodičů topící se v dusivém stereotypu dlouholetého manželství si zahráli Dana Batulková a Pavel Kikinčuk. Film Děvčátko (mimochodem, natočený jako první středoevropský film technologií HDTV) získal v letošním roce Zvláštní uznání na IFF San Francisco.

(ska)