40
vychází 22. 9. 2003

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


PRÓZA V ROZHLASE

Český rozhlas 3 - Vltava, četba na pokračování od 1. října, vždy v 18.30 hodin

Mlčení plukovníka Brambla

André MauroisFrancouzský prozaik a dramatik, autor řady beletrizovaných biografií a člen Francouzské Akademie André Maurois (vl. jménem Émile Herzog, 1885-1967) vydal své nejznámější, dodnes svěží dílko s názvem Mlčení plukovníka Brambla již roku 1918. Tedy záhy po konci války, které se zúčastnil jako styčný důstojník mezi francouzskými a britskými jednotkami na evropském kontinentě (v Normandii a ve Flandrech). Autorovo alter ego vystupuje v příběhu jako Aurelle. Sled konverzací protkávaných válečnými událostmi uvádí postupně na scénu svérázné postavy plukovníka Brambla, majora Parkera, doktora O´Gradyho a reverenda Mac Ivora řečeného "Padre". Fatalismus anglických důstojníků někdy hraničí s cynismem, ale z vyprávění je znát, že autor chová velkou úctu k jejich tolerantnosti a vznešené důstojnosti. Výsledkem pak není plytký sled bonmotů či úvahy o rozdílnosti národů, ale spíš reflexe na téma morální převahy humoru a smyslu pro míru věcí v nebezpečných situacích. Výraz "gentleman" tak dostává nový rozměr: člověk je tváří v tvář kruté válce tehdy člověkem, ponechá-li si hrdost i pokoru spolu s nezbytnou špetkou humoru. Svižně plynoucí román bez zápletky je zdánlivě jednoduchým čtením, elegantní dialogy však pod sebou skrývají tragickou realitu první války, jež získala přívlastek světová. Kniha měla obrovský úspěch, její autor se stal rázem známým spisovatelem a jeho plukovník Bramble synonymem pro typického anglického důstojníka.

Mauroisův zájem o osobitý "ostrovní" svět našel svůj výraz i v řadě životopisů (Shelley, Disraeli, Byron), ale také ve známých Dějinách Anglie nebo literárně kritických studiích. Na úspěch Mlčení plukovníka Brambla autor navázal dvakrát: nejprve roku 1922 románem Doktor O´Grady mluví (česky poprvé v roce 1926 pod neobratným názvem Řeči doktora O´Grady) a o řadu let později pak v roce 1950 textem Doktor O´Grady podruhé. - Mauroisův rozhlasový plukovník Bramble se tak možná v budoucnu dočká i dalšího pokračování!

V režii Petra Adlera, který je i autorem rozhlasové úpravy románu do podoby šestidílné četby na pokračování, účinkuje Otakar Brousek ml.

(tur)