39
vychází 15. 9. 2003

Zpět na obsah         

Názory, komentáře


TELEVIZNÍ GLOSÁŘ

Chvála léta

S létem přichází každoročně prázdninový pokles prestiže televize, jako hlavního - a často jediného - baviče a společníka zástupů. Divácký zájem polevuje, protože obrazovce vládne sezónní výprodej repríz a obrazovce vládne sezónní výprodej repríz, protože divácký zájem polevuje. Snad jediní, komu obvykle dělá okurková sezóna vrásky na čele, jsou recenzenti, kteří musí pravidelně nacházet chlup na dlani opravdu, ale opravdu, holé. To vše se odehrálo i letos.

Letní programová dieta však může veškerému publiku překvapivě i prospět. Sledování televize je do určité míry závislostí jako každá jiná. Ani divák s léty a zkušeností pěstěnou skepsí si obvykle během všedního roku nedokáže odepřít svou denní dávku přízračného svitu obrazovky. Soustavný příval postmoderního guláše televizního infotainmentu nejrůznějších podob a kvalit však s sebou logicky časem nese i ztrátu odstupu - kontury se stírají, vše na obrazovce splývá v beztvaré "cosi" a kritické soudy jednotlivostí i celku ztrácejí váhu, i smysl. Právě prázdninový půst je vzácnou příležitostí poznat, že kouzlo televize není zdaleka tak mocné, a její existenční potřeba tak velká, jak se nám průběžně sama snaží vsugerovat. A nejen to: Cílený výběr perliček (např. americké nezávislé léto), umocněný náhodnou konfrontací s některými "prověřenými oddychovými" tituly (např. veřejnoprávní Detektiv Tomsa) názorně dokázal, že i na obrazovce existují propastné kvalitativní rozdíly.

Letošní výjimečně horké léto nabídlo příležitost prohlédnout i tomu, kdo si svůj život bez všudypřítomnosti pohyblivé tapety neumí představit. Zda ji alespoň někdo opravdu využil, či jak dlouho může případné prozření vydržet, je těžké odhadnout.

JAN SVAČINA