38
vychází 8. 9. 2003

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Sobota 20. 9. 2003 Český rozhlas 3 - VLTAVA - 19.00 hodin

Richard Wagner: Mistři pěvci norimberští

Komponovat operu o Mistrech pěvcích norimberských napadlo Richarda Wagnera v roce 1845, kdy na radu lékaře, ještě před chystanou drážďanskou premiérou Tannhäusera, pobýval v Mariánských Lázních. Tehdy za jediný den navrhl scénář ke komické opeře, která měla být dodatkem a jakýmsi protipólem staré německé hry o Boji pěvců na Wartburku. Wagner si myslel, že opery Mistři pěvci norimberští a Tannhäuser, obě pojednávající o pěvecké soutěži, budou tvořit jeden celek, přitom Mistři pěvci, kteří následovali po středověkém rytířském dramatu Tannhäuser, měli vystupovat v roli jakési satyrské hry, obdobně jako tomu bylo při provozování starořecké tragédie. Ta byla pro Richarda Wagnera samozřejmě velkým vzorem ve všech divadelně reformních snahách, které vyústily v dokonalý tvar Gesamtkunstwerku - souhrnného uměleckého díla.

Avšak k Mistrům pěvcům norimberským se zralý osmačtyřicetiletý skladatel znovu vrátil teprve v roce 1861 a práce na nové opeře se rozrostla na plných šest let. Mezitím Wagner zkomponoval Lohengrina, dokončil Tristana a pokračoval na tetralogii Prsten Nibelungův. Ačkoliv některé z těchto prací mají pro rozvoj dějin hudby a divadla zásadnější a revolučnější význam, Wagner si sám nejvíce cenil Mistrů pěvců, německy Die Meistersinger von Nürnberg. Avšak z původní lehčí, lidové opery vznikla obrovská pětihodinová partitura s obtížnými pěveckými party a maximálním obsazením orchestru. Světová premiéra se uskutečnila s triumfálním úspěchem 21. června 1868 v mnichovském dvorním divadle.

Na stanici Český rozhlas 3 - Vltava uslyšíme toto dílo ve velkolepém provedení slavného mistra taktovky Herberta von Karajana, který zemřel před čtrnácti lety. Jeho interpretace je však stále živá a v mnohém ohledu dosud nepřekonaná. Zvukový záznam Mistrů pěvců norimberských, který byl natočen v kostele svatého Lukáše v Drážďanech, je z roku 1970. V hlavních rolích se představí Theo Adam jako Hans Sachs, René Kollo jako Walther von Stolzing, Geraint Evans jako Sixtus Beckmesser a Helen Donathová jako Evička.

IVAN RUML