38
vychází 8. 9. 2003

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

O Schmidtovi

Filmová dramata přibližující člověka v určité krizové situaci bývají vděčným námětem. Americký film O Schmidtovi (About Schmidt), který distribuuje společnost Warner Home Video, není výjimkou. Dokonce velmi zdařilou.

Scenáristé Alexander Payne a Jim Taylor sepsali příběh muže, který je postaven před naprosto nezvyklý problém. Odchodem do penze ztratil veškerou životní náplň a, jak se zdá, i energii. Když už to vypadá, že by nastalé deprese a pocit prázdnoty mohl za podpory své manželky vyřešit, ta zemře. A aby toho nebylo málo, jeho jediná milovaná dcera chystá svatbu s jistým naprosto nevhodným kandidátem. Warren Schmidt se propadá do stále hlubší krize a těžko se zbavuje dojmu, že teď už život nestojí za zlámanou grešli. Přesto se mu nakonec podaří uvědomit si, že žít se dá vlastně jakkoli. Podstatné je, aby se člověku chtělo a aby si dokázal najít ty správné malé radosti a blízké lidi ve svém okolí.

Alexandr Payne se ujal i režie a zase jednou potvrdil pravdu o autorských filmech, z nichž divák cítí upřímnost tvůrce, který přesně ví, o čem a jak vypráví. Payne důkladně promyslel i herecké obsazení. Jack Nicholson jako Warren R. Schmidt tu exceluje v další vynikající roli stárnoucího samotáře, která trochu připomíná jeho staromládeneckého protivu z filmu Lepší už to nebude. (Mimochodem, za něj dostal Oscara, jehož věnoval J. T. Walshovi, svému kolegovi ze snímku Pár správných chlapů, který krátce před udílením cen za rok 1998 zemřel.) Skvělou spoluhráčkou je mu neméně zdatná Kathy Batesová v roli Roberty Hertzelové. Díky kameře Jamese Glennona a hudbě Rolfa Kenta dostal film mnohovrstevnatost křehké výpovědi o samotě ve stáří a o tom, že vůli k žití je třeba hledat za jakýchkoli okolností. Neboť to vždy stojí za to.

(ska)