37
vychází 1. 9. 2003

Zpět na obsah         

Televize
a film


TV TIPY

Pondělí 8. 9. 2003 ČT 2 - 21.40 hodin

O směšném pinožení mediálních hvězdiček

Řada Allenových komedií se odehrává ve světě médií, jeho hrdiny jsou často lidé konfrontující své umělecké ambice se strojovou pokleslostí televizní či rozhlasové tvorby. Postřehy vynášejí mnohdy nahořklé, jakkoli skryté pod maskou úsměvnosti. Allenovy postavy se vyznačují stejným naladěním - často se jedná o neurotiky, o nerozhodné a zmatkařské figury. Je pravda, že do pozadí byly odsunuty kouzelně rozehráváné starosti o sexuální schopnost i výkonnost, avšak kolotoče milostných problémů spojených s přelétavostí nadále pokračují.

Od dob Manhattanu Allen pokročil v jediném: nesleduje už pouze jedinou (ústřední) dvojici, nýbrž současně rozehrává několik tvořících se i zanikajících párů. Vybrousil rotaci jednotlivých partnerů. Vnesl prozření, že je pravdivé pořekadlo o přemíře vybíravosti - tak dlouho se vybírá, až se přebere. Proto Allenovi hrdinové obrazně řečeno často splakávají nad výsledky - ženy, s nimiž nemohli vydržet, nacházejí štěstí po boku někoho jiného, zatímco oni zůstávají opuštěni či zápolí s dalším neperspektivním vztahem.

Lidičky přesvědčení o své důležitosti bývají směšní (v popředí Kenneth Branagh, za ním DiCaprio)Vše toto nalezneme i v Celebritách. Protagonistou je zneuznaný spisovatel, jenž sní o scenáristické kariéře (dokonce se snaží svou práci vnucovat rozmazleným hvězdám), než zjistí, že za ponižování to vlastně ani nestojí. Hrdina vykazuje příznačné rysy allenovských hrdinů, ale režisér jej obsadil Kennethem Branaghem. Je to pochopitelné - potřeboval interpreta o dobré čtvrtstoletí mladšího, než je on sám, protože on byl na takovou roli příliš starý. Branagha přiměl, aby plně ovládl jeho výrazový rejstřík - takže Branagh má stejná gesta, stejně překotnou, těkavou mluvu, stejnou mimiku obličeje. Podobnost je natolik patrná, až herci prakticky nezbyl prostor pro vlastní imaginaci, i když samotné provedení je vynikající.

Film obsahuje řadu bravurně vystavěných a sytě pojednaných postav. Stačí si připomenout původní hrdinovu partnerku (Judy Davisová), psychicky labilní a nevyrovnanou, nacházející novou existenci po boku televizního producenta a dokonce se prosadivší s reportážním mikrofonem. Pojí se s ní erotickou vtipností jiskřící "banánová" sekvence, kdy kvůli svým sexuálním zábranám přichází za zkušenou prostitutkou, aby se "přiučila", ale přitom musí zachraňovat málem udušenou profesionálku. Stačí si vybavit rozmazlenou hvězdičku, která marnivě vyvolává konflikty přesvědčena o svém významu, v rozkošném podání možná až nebývale sebezpytného Leonarda DiCapria.

Ovšem režisér většinou spoléhá na opakování dobře známých typů trapných lidiček přiživujících se na kultuře, jak je známe už z předchozích Allenových filmů. Jen občas nalezneme melancholicky podbarvené okamžiky - třeba tu scénu, kdy hrdina bezmocně přihlíží, jak na lodi odplouvající zhrzená přítelkyně trhá listy z jeho nového rukopisu a hází je do vody.

Celebrity, které na černobílý materiál natočil Sven Nykvist, přinášejí satirické průstřihy do snobské pseudoumělecké společnosti, přeplněné prázdnými žvanily, prázdnými frázemi a předstíráním, prázdným exhibicionismem. Pojednává o tom, jak lidé, ať se snášejí či nikoli (viz scénu, kdy se opuštěná žena tragikomicky schovává před svým bývalým partnerem), tvoří natolik úzké společenství, že se pravidelně setkávají při různých "kulturních" akcích. Vyprávění samotné je vlastně zarámováno natáčením jakéhosi velkofilmu (na obloze se rozprostírá letadlem vypsané volání o pomoc) a stejnou scénou - již v kinosále - se uzavírá.

JAN JAROŠ


Úterý 9. 9. 2003 ČT 1 - 20.00 hodin

Letiště 1975

Když cestující letu 409 letecké společnosti Columbia nastupovali do letadla na lince z Washingtonu do Los Angeles, žádný netušil, co na ně čeká v dalších hodinách. Při cestě nad horami do přední části jejich Boeingu 747 narazí pilot malého soukromého letounu. Následky jsou hrozivé, oba hlavní piloti nečekaný náraz nepřežijí a třetí zůstává ležet v bezvědomí. Částečně zničeny jsou některé ovládací prvky a narušeno je i radiové spojení. Od tohoto okamžiku vše závisí pouze na odvaze a schopnostech hlavní stevardky Nancy Pryorové...

Režie Jack Smight. Hrají Karen Blacková, Charlton Heston, Gloria Swansonová, Myrna Loyová a další.


Středa 10. 9. 2003 ČT 2 - 20.00 hodin

Lásky opětované i přelétavé

Romantická milostná komedie Martha, Frank, Daniel a Laurence dokládá, že věci bývají zpravidla jiné, než jak je vnímáme (počínaje návštěvou psychiatra, který psychiatrem není, a konče zdánlivě ztracenou láskou), avšak konkrétní rozehrání tohoto východiska přece jen prozrazuje konstrukci, jakkoli umně vysoustruhovanou. Titulní hrdinka Martha (představuje ji Monica Potterová), která s vědomím promarněné existence přicestovala z Minneapolisu do Londýna, totiž postupně, díky čiré náhodě potká trojici mladých mužů, které okouzlí, aniž si je vědoma, že se jedná o kamarády, kteří se vzájemně znají, a aniž oni si plně uvědomí, že dívka, s níž se setkali a o níž ostatním vyprávějí, je stále tatáž.

Traumatizující vidina rozpadajícího se kamarádského vztahu zavede jednoho z nich, Laurence (Joseph Fiennes), k sousedovi, kterého považuje za psychiatra, a začne mu líčit, co se všechno přihodilo. Už tady však režisér příliš nerozlišuje roviny vyprávění - slučuje jak události, které Laurence sám zažil, tak události, které zná pouze z doslechu, protože jejich aktéry byli jeho přátelé.

Takže setkání Marthy s frajerským Danielem, jehož milostným návrhům odolává při cestě letadlem, i poněkud buranským Frankem, provázejícím ji na procházce v parku, jsou prezentovány jakoby jejich pohledem, což je zvlášť patrné zejména tehdy, když se k téže události, vylíčené protismyslně pohledem některého z kamarádů, vrací Laurence znovu, aby ji osvětlil ze svého hlediska. Netřeba dodávat, že Martha, poté, co zjistí pravý stav věcí a pozve se všechny tři nápadníky na totéž setkání, se nakonec rozhodne pro nesmělého Laurence, jenž nebyl schopen vypravit jediné slovo, zatímco jeho druzi, stále tlačenější ke zřetelnější karikatuře, se nejprve pohádali a poté poprali.

Flirtování (Joseph Fiennes a Monica Potterová) bývá i zábavnéRežisér Nick Hamm, od něhož jsme nedávno viděli drama ze španělské občanské války Krev andělů, čerpá z osvědčených stereotypů milostných peripetií, kdy se aktéři scházejí a rozcházejí, ovlivněni nedorozuměními, omyly a chybnými výklady událostí - jak tomu bylo ve filmech jako Krajkový šátek, Když Harry potkal Sally či třeba Notting Hill. Jedinou inovací je použití trojice eventuálních nápadníků, avšak vypravěčské nakládání s tímto tématem je velice povrchní, neboť režisér se zdráhá důsledněji rozlišovat průběžně měněná vypravěčská hlediska, která sám nastolil. Ani naznačený konflikt mezi chlapským přátelstvím a láskou k ženě se nedočká přiměřeného akcentu, příběh je náhle skrečován podle kýčařských stereotypů: milostné okouzlení má větší váhu než parta, držící pohromadě spíše jen ze setrvačnosti.

Vcelku upovídanému filmu bohužel chybí potřebný spád i nápaditost, jednotlivé epizody se vyznačují až nudící rozvleklostí, ani herecké ztvárnění nepřispívá k potřebné jiskře, zpočátku je navíc trojice kamarádů modelována bez výraznějších hodnotících znamének (ačkoli jejich milostné tokání se rozplývá vniveč, jsou prezentováni jako vcelku sympatičtí svůdníci), teprve v závěrečné konfrontaci s Laurencem se zdůrazňuje jejich sebestřednost.

I jemné náznaky rozlišit sociální poměry jednotlivých protagonistů nejdou nad formální konstatování (Daniel pracuje v zavedené firmě, Frank je neúspěšným hercem, Laurence se sice považuje za malíře, ale živí jej vyučování bridže), navíc jsou zdůrazněné jen v okamžiku platby za Marthinu útratu. Martha vystupuje spíše jako katalyzátor, jako objekt zájmu, přičemž její primární motivace (snaha vymanit se ze stereotypního života a nalézt novou orientaci) je pouze zmíněna, takže výsledná kresba je hodně fádní, založená na jisté tvrdohlavosti, svéhlavosti a okouzlujících úsměvech.

JAN JAROŠ


Čtvrtek 11. 9. 2003 ČT 2 - 18.10 hodin

Poklady světa

Velký bariérový útes. U východního pobřeží Austrálie na nachází Waga Gaboo, jak útes nazývali původní obyvatelé Austrálie. Jedná se o největší seskupení korálů na světě a zároveň vlastně o největší stavbu, vybudovanou živými tvory. Bariérový útes se prostírá do délky přes 2300 kilometrů a pokrývá oblast větší než plocha Itálie. V choulostivém ekosystému korálového útesu, citlivého na globální oteplování i znečišťování oceánu, se vyskytuje více než pět tisíc druhů mořské fauny a flóry. Tato oblast patří jistě k nejpozoruhodnějším přírodním divům naší planety.


Pátek 12. 9. 2003 NOVA - 22.50 hodin

Timecop

Policista Max Walker nastoupil v roce 1994 jako člen speciální tajné agentury TEC, která s pomocí vynálezu doktora Kleindasta střeží tok času, před možným zneužitím, jako se to stalo v roce 1863. Neznámý zabiják se samopalem tehdy přepadl vojenský konvoj zlata pro Konfederaci. Max, stejně jako další jeho kolegové, nekompromisně zasahuje ve chvíli, kdy se někdo pokusí změnit události a tím ohrozí budoucnost. Ani on sám nesmí porušit daná pravidla o "čistotě času", přestože by tak mohl zachránit svou těhotnou manželku, která za podivných okolností zemřela právě v roce 1994.

Režie Peter Hyams. Hrají Jean-Claude van Damme, Mia Sara, Ron Silver, Bruce McGill, Gloria Reuben, Kenneth Welsh a další.


Sobota 13. 9. 2003 ČT 2 - 20.00 hodin

Král Lear

Shakespearovské slavnosti na Nejvyšším purkrabství pražského hradu každoročně přinášejí novou premiéru hry geniálního Alžbětince - a vždy překvapí něčím novým. Loňská premiéra Krále Leara (v překladu M. Hilského) se stala zážitkem výjimečným v několika ohledech. Režie je ujal slovenský režisér a herec Martin Huba a v hlavní roli exceluje Jan Tříska. Za roli Krále Leara získal nejen zasloužený obdiv diváků, ale také několik divadelních cen. Tříska ve svém Learovi mistrovsky modeluje před našima očima svéhlavého, chvílemi chytráckého a chvílemi už hodně sklerotického staříka, úporně zkoumajícího věrnost svých poddaných a lásku svých dcer, téměř dětinsky trvajícího na svých rozmarech a chvílemi upadajícího do chmurných hloubek intelektu. Herec se nestydí za patos, za směšnost či trapnost své postavy, a tím z ní dokáže vybudovat lidsky pochopitelný, byť chvílemi nesnesitelný charakter.


Neděle 14. 9. 2003 NOVA - 17.30 hodin

Lavina

Dr. Lia Freeman společně se svým manželem Jackem a pilotem helikoptéry Nealem Meekinem pracují na Aljašce pro agenturu věnující se ochraně životního prostředí. Právě když jsou v terénu dojde k havárii ropné stanice a k explozi, která uvolní velkou lavinu. Ta smete lyžařské středisko a jednou z obětí se stane také Jack. Jeho žena vyvázne živá jen díky odvaze a vytrvalosti Neala. Žena sice opustí Aljašku, o tři roky později se vrátí, aby v čele expertní skupiny rozhodla o bezpečnosti pro životní prostředí u nově vystaveného zařízení naftařské korporace, která se rozhodla zařízení opravit a dokonce rozšířit o nový ropovod. Šokovaná Lia si uvědomí, že úmysl korporace, vést nad městem Juneau velký ropovod znamená pro jeho obyvatele trvalé nebezpečí. Je přesvědčená, že spuštění zařízení dříve či později způsobí obrovskou lavinu, která smete celé město.

Režie Steve Kroschel. Hrají Caroleen Feeney, Thomas Ian Griffith, R. Lee Ermey, C. Thomas Howell, John Ashton, Geoffrey Lower, Hilary Shepard, Gary Kasper, Bill Bacon, John Jabaley a další.