36
vychází 25. 8. 2003

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Sobota 6. 9. 2003 Český rozhlas 3 - VLTAVA - 16.30 hodin

Sobotní pozdní odpoledne s českými mistry

Petr EbenPravidelný sobotní odpolední Symfonický koncert přináší tentokráte ryze český repertoár. Nedá se o něm říci, že by byl posluchačům důvěrně známý. Je škoda, že živé koncerty se obávají zařazovat díla, která nejsou trvalými součástmi běžného repertoáru, ač jsou rovněž mistrovská, v mnohém reprezentativní a tedy do budoucna naprosto aktuální. Právě na některá z nich jsme se tentokrát zaměřili.

Symfonické básně komponované Bedřichem Smetanou v pade-sátých letech předminulého století ve švédském Göteborgu, kde trvale působil, jsou zastíněny cyklem vlast. Poslední z jejich trojice - Hakon Jarl nás možná přesvědčí, že její čistá a působivá romantická hudební řeč si zaslouží více pozornosti než doposud.

Jeden z nejvýznamnějších českých klavíristů minulého století František Rauch potom přednese velmi úspěšné dílo české poválečné tvorby - Klavírní koncert Petra Ebena. Půjde o legendární snímek, který vzbudil už na počátku své existence v padesátých letech dvacátého století - díky mistrovství mladého Petra Ebena i jeho uměleckému ztvárnění Františkem Rauchem, Českou filharmonií a Karlem Ančerlem. - velkou pozornost.

Čtyři balady na slova lidové poezie Vítězslava Nováka jsou vlastně malé kantáty pro sbor a orchestr. Ranoša, Zakletá dcera, Vražedný milý, Neščasná vojna - co titul to malé drama! Na malé ploše se Novákovi podařilo vytvořit barvitý příběh jak jej přináší mnohdy velmi dramatický lidový námět.

BOHUSLAV VÍTEK