36
vychází 25. 8. 2003

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Úterý 2. 9. 2003 Český rozhlas 3 - VLTAVA - 9.00 hodin

Nové nahrávky světové třídy

Felix Mendelssohn-BartholdyDigitalizace starších nahrávek, jejíž množství překročilo veškerá očekávání, byla přivítána mnoha sběrateli zvukového záznamu. Není to ale pouhá snaha přinést radost těmto nadšencům, anebo tak vyjadřovat úctu k hodnotám minulosti. Jedna z hlavních příčin je docela prozaická. Reedice staršího snímku má z důvodu současné krize trhu s hudebními nosiči a stoupajících nákladů na nové projekty mnohem reálnější šanci než nová nahrávání. Tím větší radost máme z každého nového CD se současnou světovou hvězdou.

Dva takové nosiče nás čekají v úterním Rondu. Vynikající ruská houslistka Viktoria Mullova dokazuje svou novou nahrávkou koncertů Beethovena a Mendelssohna, že patří ke skutečné světové špičce. Autentické instrumenty a styl Gardinerova Orchestru revoluční a romantické éry přivítá jistě mnoho hudebních milovníků s nadšením, ale možná i s výhradami.

Obzvláštní pozornost budí v posledních letech interpretační počiny současného nejambicióznějšího německého dirigenta Christiana Thielemanna. Jeho první deska s díly Richarda Strausse, kterou natočil v rámci koncertů s Vídeňskými filharmoniky, vzbudila velký ohlas. Dočká se stejného úspěchu i kompaktní disk druhý? Ve zmíněném Rondu máme možnost tyto otázky posoudit.

BOHUSLAV VÍTEK