36
vychází 25. 8. 2003

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Pondělí 1. 9. 2003 Český rozhlas 2 - PRAHA - 19.02 hodin

Baryk

Září je čas babího léta, měsíc začínajících školních povinností, zrajících švestek, odlétajících vlaštovek a taky měsíc chlupů. Tak to alespoň tvrdí Baryk. Už podle jména poznáte, že to není žádný pohádkový skřítek, ba ani princ, ale obyčejný hlídací pes. A jako každý pes má i psí starosti - s vlaštovkami, se srncem, s bažantem, se sýkorkami, s čápem, s krtkem i se svými lidskými pány.

O svých příhodách vyprávěl prý Baryk panu Františku Nepilovi. Ten vše sepsal a přeložil do lidské řeči, neboť té psí bychom stěží rozuměli, a tak vznikla knížka Já Baryk, která nese podtitul Malý přírodopis pro malé pejsky a velké pejskomily, sepsaný srozumitelně, názorně, věrně a tak, jak to namouduši je od švestek do žní.

Proč od švestek do žní? Protože se začíná v září se začátkem školního roku a každému měsíci v roce náleží jedno vyprávění. Hajaja si je pro vás, děti, připravil od 1. září. Roli psa Baryka si zahrál Jan Hartl, který vám všech dvanáct zbrusu nových pohádkově laděných příběhů bude vyprávět.

(vl)