36
vychází 25. 8. 2003

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Červený drak

Návrat ke kořenům zla. Tak uvádí distributor další film natočený podle románu spisovatele Thomase Harrise. Bonton Home Entertainment nabízí na kazetách VHS i DVD první kapitolu trilogie o Hannibalu Lecterovi nazvanou stejně jako literární předloha - Červený drak.

Will Graham, agent FBI, je sice muž středního věku, a přece je již třetím rokem v penzi. Do důchodu odešel po vyšetřování série mimořádně brutálních vražd, kdy se seznámil i s doktorem Lecterem. Ten mu tehdy pomáhal. Will ovšem netušil, že mu pomáhá právě ten, po kom pátrá. Někdejší kolega Jack Crawford má nyní na krku neméně hrozivý případ. Masakr dvou rodin, vždy za úplňku. Do plného měsíce nyní zbývají tři týdny, když Jack požádá Willa o pomoc při pátrání po muži, který je s největší pravděpodobností geniálním šílencem nebo ztělesněním zla. Agent ve výslužbě musí znovu nasadit vlastní život a riskovat bezpečnost své rodiny. Jen tak má šanci "Červeného draka" vypátrat.

Jako první bojovala na plátně proti Lecterovi žena - novopečená absolventka policejní školy a nadějná agentka FBI Clarice Starlingová v podání Jodie Fosterové. A dlužno přiznat, že úspěšně - získala pro Demmeho Mlčení jehňátek vysoké divácké body a také filmová kritika nešetřila chválou. Producenti nezaváhali a pustili se do další adaptace - a vznikl Hannibal, kde Fosterovou vystřídala Julianne Mooreová. Třetí přepis (přestože Červený drak je vlastně knihou první) nepostrádá napětí a vyrovnané herecké výkony (Anthony Hopkinsovi je tu vynikajícím protihráčem Ralph Fiennes a z ženských kreací třeba zmínit skvělou Emily Watsonovou). Režisér Bratt Ratner si pohrál s náladou a svícením, stejně jako s brutálními momenty, nicméně nutno dodat, že natočil thriller, který s tajemstvím a psychologickou kresbou Mlčení jehňátek už mnoho společného nemá. A tak jen dobrý základ ve scénáři psaném podle knihy zaručuje solidní mrazivou zábavu, která ovšem daný žánr nikam neposouvá.

(ska)