36
vychází 25. 8. 2003

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


ROZHLASOVÁ ZÁBAVA

Český rozhlas 2 - Praha, 7. září, 15.04 hodin

Padesátník po prázdninách

První zářijový Padesátník přinese hned ve svém úvodu jednu smutnou zprávu: 26. července zemřel náhle moderátor a režisér Českého rozhlasu - ale také zpěvák s krásným hlubokým barytonem - Jaroslav Čmehil. V posledně jmenované profesi slavil úspěchy především na přelomu padesátých a šedesátých let, a to interpretací většinou českých verzí francouzských písní (jistě si vzpomenete například na Velké bulváry, Pařížského uličníka, Mladého ševce nebo Posledního fiakristu). Připomínkou několika Čmehilových písniček uctíme památku tohoto kamarádského, pracovitého člověka, který byl v minulosti nejednou hostem právě Padesátníku.

Během léta se odehrála ještě jedna událost, která rovněž stojí za zmínku právě v tomto pořadu: V Mikulově byla v červnu za účasti řady významných hostí z České republiky i Rakouska odhalena busta na rodném domě vynikajícího klarinetisty, saxofonisty, skladatele, aranžéra, dirigenta a pedagoga Karla Krautgartnera,který zemřel před více než dvaceti lety v rakouském exilu.

Posluchači-fajnšmekři určitě přivítají také autentickou nahrávku několika hudebních výstupů Jiřího Šlitra v Laterně magice na světové výstavě EXPO 59 v Bruselu. Tyto zvukové ukázky, v nichž Jiřího Šlitra uvádí herečka a konferenciérka Sylva Daníčková, pocházejí z pořadu belgického rozhlasu, který je uchován v našem archivu už pětačtyřicet let.

Kromě nahrávek, které prvnímu poprázdninovému Padesátníku nabídly výše uvedené události, nebudou samozřejmě chybět ještě další písničky a scénky. Ale to už se nechte překvapit.

ONDŘEJ SUCHÝ