36
vychází 25. 8. 2003

Zpět na obsah         

Názory, komentáře


TELEVIZNÍ GLOSÁŘ

Aktivní (po)povodňové konto

Zatímco na ČT 1 opět (13. 8.) odříkávali estrádně zábavní Abecedu, Nova s Primou jim v tomtéž čase přetahovaly diváky rovněž letitými, avšak solidními českými filmy: Smyczkovými Sněženkami a machry, příběhem z lyžařského zájezdu, a stále okouzlující Smrtí krásných srnců Karla Kachyni (Prima). Letní reprízy se tedy dají, jak vidět, dramaturgicky obhospodařit i na úrovni; v případě Sněženek se Nova navíc trefila do tropických veder a možná i proto působila studentská story ze zimních hor osvěžujícím dojmem. Navíc nováckému publiku nabídla nostalgickou vzpomínku na časy, kdy protagonista Tele tele Michal Suchánek byl ještě nadějným mladým hercem.

Veřejnoprávní televizi lze pochválit za slušnou kvalitu několikerého připomenutí loňských ničivých povodní. K dokumentu Velká voda (14. 8., ČT 2) se spojilo pět autorů, aby vytvořili "kapitoly o srpnových dnech roku 2002, kdy Prahou protékala pětisetletá voda" (podtitul snímku). Představili tu svůj osobitý rukopis i vlastní pohled na dané téma. Pavel Koutecký zachytil se smyslem pro drama okamžiku zoufalství návratu do zpustošeného ateliéru fotografa Jaroslava Krejčího, který přišel o celý svůj archiv a mnohé jiné cennosti; Alena Činčerová překvapila portrétem skupiny soukromých tankistů zachraňujících na Vltavě zapomenutou loď; Marie Šandová se vydala k zaplaveným Smíchovákům, Jana Hádková za neradostným osudem zničených českých knih a Miloslav Kučera obstaral finále - pohled na Karlín, který navzdory osudu tančí a zpívá. Autoři se nevyhnuli, a ani nemohli, silným až dojemným lidským okamžikům, ale při vší vážnosti tématu neztratili nadhled i obecnou rovinu věcí, občas zableskl i humor (Tanky pro Prahu). Celek držel pohromadě se samozřejmou přirozeností, navíc oněch pět snímečků dosvědčilo, že když se to umí, lze i za deset minut vyjádřit spoustu důležitých věcí, třeba hloubku tragédie, či potřebnost lidské vzájemnosti.

Další dokument s názvem 269 miliónů pod hladinou (13. 8., ČT 1) "časosběrně" zmapoval poskytování pomoci povodňovým obětem, pracovní metody a konkrétní postupy, které uplatňuje společnost Člověk v tísni při ČT. Velice poučné, a ve druhém plánu, tak nějak "mezi řečí", to byla i docela přesvědčivá a nepodbízivá propagace činnosti výše jmenované organizace. Ostatně si to zaslouží. Povodňové téma pokračovalo ještě půlhodinovým snímkem Český Krumlov - rok 2002 (17. 8., ČT 2), vcelku konvenčně pojednaným nahlédnutím do práce památkářů; byla to spíš publicistika než dokument (a na to zas nepříliš aktuální), a s velkou vodou souvisela jen zčásti.

AGÁTA PILÁTOVÁ