34
vychází 11. 8. 2003

Zpět na obsah         

Televize
a film


FILM

KARLOVARSKÁ SETKÁNÍ S FILMOVÝMI TVŮRCI

Reakce publika byly úžasné, říká Ozpetek

Ferzan OzpetekFerzan Ozpetek letos v Karlových Varech vyhrál. Jeho Okno naproti získalo Křišťálový globus za nejlepší film, Ozpetek převzal i cenu za nejlepší režii a Giovanna Mezzogiorno dostala cenu za nejlepší ženský herecký výkon. Snímek měl ovšem úspěch i u diváků. "Karlovarské uvedení filmu bylo první mimo Itálii. S reakcemi publika jsem spokojen, byly úžasné," říká k tomu filmař. V Itálii naturalizovaný Turek se dnes už může počítat k režisérům známým po celém světě. Jeho předposlední film Falešné vztahy se velmi dobře prodával, naději na stejně úspěšnou cestu má i vítězný film z Karlových Varů. Ten rozehrává tři hlavní motivy: manželský trojúhelník, téma vzájemné lidské pomoci a v pozadí i dozvuky 2. světové války a holocaustu v Itálii.

Jak živé jsou dnes v Itálii otázky války a vyvražďování Židů?
Mluví se o tom dodnes, ale spousta mladých lidí už povědomí o těchto událostech ztrácí. Někteří ani nevědí, co se v Itálii v roce 1943 stalo.

Ve snímku narazíme i na rasovou nesnášenlivost. Setkal jste se vy, když jste do Itálie přišel, s něčím takovým na vlastní kůži?
Ne. Italové rozhodně nejsou nesnášenliví. Jsou to přátelští lidé, kteří nemají žádné předsudky. Můžu samozřejmě mluvit pouze ze své zkušenosti, ale ta je dobrá.

Nicméně ve vašem filmu se tento motiv objevuje.
Objevuje, ale včlenil jsem ho do filmu spíše jako obecný problém. Ti, kteří se nevyjadřují zrovna nejslušněji o černoších, by totéž řekli i lidem stejné barvy pleti. V Itálii rozhodně není rasová nesnášenlivost větší než kdekoliv jinde na světě. Myslím si ale, že svět se v tomto ohledu mění, že rasová netolerance narůstá. Po pádu Berlínské zdi začaly růst různé jiné zdi, uvnitř v lidech. Jsou neviditelné, ale možná o to nebezpečnější a jsou všude kolem. Toho se opravdu děsím. Popravdě řečeno nevím, jak se to bude vyvíjet dál.

Film Okno naproti je koprodukční. Jak velký je podíl Turecka?
Turecký podíl je hodně malý. Největší tíha byla na Itálii.

Massimo Girotti, který ve filmu hraje jednu z klíčových rolí, v lednu zemřel. Jak jste jeho smrt prožíval?
Samozřejmě se mě to hodně dotklo. Massimo Girotti zemřel deset dní po dokončení natáčení. Myslím si, že to byl výborný závěr jeho kariéry. Jsem velmi šťastný z toho, že za tuto roli získal řadu cen, včetně Davidova Donatella, protože byl dlouhá léta oporou italské kinematografie. Doufám, že někde z nebe náš film vidí.

Znamená to, že v Itálii lze získat výroční filmovou cenu i posmrtně? Například u Českého lva to možné není.
U Davidova Donatella, což je nejvýznamnější filmová cena v Itálii, to možné je. Někteří říkají, že to není spravedlivé, ale Massimo Girotti si to rozhodně zaslouží. V té roli byl opravdu úžasný.

(tp)